miejsce zerowe funkcji
nowaa: Dana funkcja f(x)=x+bx−5
Znajdź taką wartość współczynnika b, aby punkt A(3,2) należał do wykresu tej funkcji.
Wyznacz te wartości współczynnika b, dla których f ma miejsce zerowe większe od 2
Po podstawieniu współrz. punktu A
otrzymałam wzór funkcji
f(x)=x−7x−5
I teraz nie wiem jak obliczyć b , aby miejsce zerowe było większe od 2
proszę o pomoc
11 sie 08:27
nowaa: W danej funkcji w mianowniku jest x−5
11 sie 08:28
Jerzy:
Jeśli punkt A(3,2) ma należeć do wykresu funkcji, to musi byc spełniony warunek:
| | 3 + b | |
2 = |
| ..... i stąd oblicz: b |
| | 3 −5 | |
11 sie 08:35
Jerzy:
Liczymy miejsce zerowe tej funkcji:
| | x + b | |
0 = |
| ⇔ x + b = 0 ⇔ x = − b, |
| | x − 5 | |
zatem miejsce zerowe to: x
0 = − b
z warunku: x
0 > 2 mamy: − b > 2 ⇔ b < 2
11 sie 08:43
nowaa: b=−7
a jak obliczyć następne
miejsce zerowe ma być wieksze od 2
11 sie 08:44
nowaa: Dziękuję
11 sie 08:45
Jerzy:
"zjadłem" znak minus: − b > 2 ⇔ b < − 2
11 sie 08:45
nowaa: np podstawiam za b
b=1
x+1x−5=0
x+1=0
x=−1
−1 nie jest większe od 2
chyba czegoś nie rozumiem
11 sie 08:50
nowaa: O dziękuję
11 sie 08:50
Jerzy:
popatrz na post 8:45 , liczba b musi być mniejsza od : − 2
11 sie 08:51
nowaa: Jest dobrze. Dziękuję.
11 sie 08:53