matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówność
Fabi17:
x
sin x−2cos x
Rozwiąż nierówność tg
>
dla x∊(0,π)
2
sin x+2cos x
10 sie 23:03
M:
30 kwi 06:06
Mefistofeles:
Oczywiście założenia Teraz tak sie zastanawiam czy dobrym pomysłem byłoby zrobić podstawienie
x
tg
=t
2
wtedy
2t
sinx=
1+t
2
1−t
2
cosx=
1+t
2
I wykonać rachunki ? Dziękuje za odpowiedz
30 kwi 11:18