maximum
Kamil1: Znaleźć max wyrazenia x13+...+x103 dla x1,...,x10∊[−1,2] jezeli
x1+...+x10=10.
10 sie 21:16
jc: 5*2
3 = 40
10 sie 21:26
Kamil1 : Co proszę?
10 sie 21:29
jc: Chyba można uzyskać więcej.
6*2+4*(−1/2) = 10
6*23 − 4*(1/2)3 = 48 − 1/2 = 47.5
Czy można lepiej? Spodobało mi się zadanie ...
10 sie 21:40
jc: Myślę, że lepiej nie można.
x1=x2 =x3=x4=x5=x6 = 2, x7=x8=x9=x10 = −1/2
x13+x23 + ... + x103 = 47 + 1/2.
Nie wiem, jak pokazać, że więcej nie uzyskamy.
10 sie 21:59
Saizou :
Żmudne to zadanie, już samo pisanie formy kwadratowej jest męczące, a co dalej
10 sie 22:06
Mariusz:
Mamy funkcję dziesięciu zmiennych z czego jedną zmienną można uzależnić
i zostanie policzyć maximum funkcji dziewięciu zmiennych na zadanym przedziale
10 sie 22:15
Kamil1: 47,5 to max ale bardziej interesuje mnie jak to pokazać
10 sie 22:25
jc: Mariusz, spróbuj! jestem ciekaw, czy największą wartością jest 47.5
10 sie 22:27
jc: Nie zmniejszymy ogólności zakładając, że 2 ≥ x1 ≥ x2 ≥ ... ≥ x10 ≥ −1.
Załóżmy, że mamy lepsze rozwiązanie niż opisane wyżej. Niech k będzie najmniejszym
indeksem takim, że xk różni się naszego wzorcowego rozwiązania. ...
Myślę, że jakoś tak trzeba (ale może zupełnie inaczej).
10 sie 22:42
Mariusz:
Myślę że pomysł Saizou jest dobry
Jak ja pisałem o tym aby wykorzystać extremum funkcji wielu zmiennych
to jeszcze odpowiedzi Saizou nie widziałem
10 sie 23:19
Mariusz:
Wektor pierwszych pochodnych cząstkowych ma być zerowy
Macierz drugich pochodnych ma być ujemnie określona
Tutaj nie ma texa więc byłby problem z zapisaniem tego
Saizou już zauważył że to jest żmudne
10 sie 23:28
Mariusz:
Chociaż tutaj bardziej pasuje extremum warunkowe
10 sie 23:56
jc: Krok do rozwiązania. W optymalnym rozwiązaniu co najwyżej jeden dodatni wyraz jest mniejszy od
2.
2 > x ≥ y > 0. Wybieramy 0 < d ≤ min( 2−x, y). Wtedy 2 ≥ x+d > y−d ≥ 0 oraz
(x+d)3 + (y−d)3 − x3 − y3 = 3(x2−y2)d + 3 (x−y)d2 > 0.
Ujemne wyrazy powinny być równe (łatwe do uzasadnienia).
Na razie wiemy, że optymalne rozwiązanie ma postać 2, 2, ... , 2, a, b, b,... b.
2n + a + mb = 10, suma = 8n + a3 + mb3, 2 > a ≥ b ≥ −1. n+m = 9
lub 2,2,...,2, b,b,...,b czyli 2n+bm=10, suma = 8n+mb3, n+m=10.
Analiza tych dwóch przypadków powinna dać moje rozwiązanie z sumą = 47.5.
11 sie 00:00