własności prawdopodobieństwa
m: Z cyfr należących do zbioru {1,2,3,4,5,6,7} tworzymy wszystkie możliwe liczby dwucyfrowe (cyfry
mogą się powtarzać) , a następnie z tak powstałego zbioru liczb losujemy jedną . Jakie jest
prawdopodobieństwo tego , że w wylosowanej liczbie przynajmniej jedna cyfra jest parzysta?
moc omegi = 49
zdarzenie a = przynajmniej jedna cyfra jest parzysta
zdarzenie a' = obie cyfry są nieparzyste
jak mogę te dane podstawić do wzoru P(A') = 1 − P(A) ?
10 sie 18:12
10 sie 18:20
m: czy a' wyjdzie jeśli dodam do siebie te nieparzyste liczby? sorki jeśli piszę jakieś głupoty,
ale nie mogę pojąć tego działu :c
10 sie 18:24
Jack: |A'| = ilosc mozliwosci dla obu cyfr niepatrzystych.
Powinno byc ich 16 jesli sie nie pomylilem.
10 sie 18:25
maciu: najlepiej sobie na kartce wyznaczyc te wszyskie pary i policzyc
10 sie 18:27
10 sie 18:29
m: tak, ale w przypadku większych liczb to raczej nie bardzo tym sposobem
10 sie 18:31
Jerzy:
WSzystko można policzyć ....bez wypisywania na kartce
10 sie 18:31
Eta:
|Ω|=7*7=49
A −−− co najmniej jedna cyfra parzysta
zdarzenie przeciwne do A
A
' −−− obydwie cyfry nieparzyste z cyfr {1,3,5,7}
|A
'|=4*4=16
|A|=49−16=33
10 sie 18:31
maciu: ale jest do piekielnie trudne i skomplikowane,lepiej sobie wypisać niz bawic sie w jakies wzory
10 sie 18:32
Jerzy:
"Geniuszu matematyczny" ... ręka by ci spuchła i kartek brakło przy większych liczbach
( np. 12 cyfowych )
10 sie 18:33