Szeregi - zbieżność
Ava: | | (n2+3)*2n+1 | |
Zbadać zbieżność szeregu: ∑ |
| |
| | n*5n | |
10 sie 17:03
g:
| | 2 | | 1 | | 2 | |
S = 2 ∑ n*( |
| )n + 6 ∑ |
| *( |
| )n |
| | 5 | | n | | 5 | |
Drugi składnik można ograniczyć szeregiem geometrycznym (zbieżnym)
| | 1 | | 2 | | 2 | |
∑ |
| *( |
| )n < ∑ ( |
| )n |
| | n | | 5 | | 5 | |
| | an+1 | | n+1 | | 2 | |
W pierwszym składniku można zbadać |
| = |
| * |
| |
| | an | | n | | 5 | |
| | an+1 | | 2 | |
lim(n→∞) |
| = |
| < 1 |
| | an | | 5 | |
Na mocy twierdzenia .... (zapomniałem nazwiska) ten szereg też jest zbieżny.
10 sie 17:46
Benny: Na mocy kryterium d'Alemberta
10 sie 17:50
Ava: a nie Cauchego? Tj w zeszycie mam zaznaczone, że z pierwiastkiem, tyle, że potem są błędy w
obliczeniach i nie wiem co się skąd wzięło
10 sie 18:12
Benny: Z Cauchy'ego też pójdzie. Jest to mocniejsze kryterium.
10 sie 18:32
Ava: a mogłabym prosić o rozpisanie tego kryterium Cauchego?
10 sie 18:39
Benny: Policz taką granicę
10 sie 18:41
Ava: no właśnie mam problem z tą granicą
10 sie 18:42