10 sie 13:53
Jerzy:
Skoro x0 = −7/3 jest miejscem zerowym, to oznacza,że f(−7/3) = 0
10 sie 13:56
maciu: co zo za wszystkix podstawić?
10 sie 13:58
maciu: trudne zadanie bardzo prosze mi je objasnic
10 sie 13:59
maciu: https://matematykaszkolna.pl/strona/4616.html
tu jest bardzo,podobne zadanie,prosze niech ktos wytlumaczy mi dlaczego ono jest
rozwiazywane,inaczej i niech wytlumaczy mi dlaczego jedno tak,inne w inny sposób,bardzo prosze
10 sie 14:02
Jerzy:
miejsce zerowe funkcji x0 , to wartość argumentu, dla którego funkcja przyjmuje wartość 0,
czyli jeśli w miejsce x podstawimy x0 , to w wyniku otrzymamy wartość 0
10 sie 14:03
Jerzy:
W drugim zadaniu, to ty masz wyznaczyć miejsce zerowe, W pierwszym miałeś podane
10 sie 14:04
maciu: prosze niech ktoś mi wytłumaczy te 2 zadania nie pojmuje tego,dlaczego jes sie tak rozwiazuje
inaczej
10 sie 14:05
Jerzy:
Już ci napisałem, to są dwa odmienne zadania ( co innego trzeba obliczyć w każdym z nich)
10 sie 14:06
maciu: to jak obliczyć miejsce zerowe za y dać 0 i przyrównać x do zera ?
10 sie 14:07
Jerzy:
Nie ... za y podstawić 0 i obliczyć x , to będzie miejsce zerowe funkcji
10 sie 14:08
maciu: nie pojmuje
10 sie 14:15
Jerzy:
Znajdź m. zerowe funkcji: y = x − 3
10 sie 14:17
maciu: 0=x−3
x=3?
10 sie 14:18
Jerzy:
Tak.
10 sie 14:20
maciu: ale dalej tego nie pojmuje
10 sie 14:20
maciu: 6latek namotał mi w głowie bo pisał wiele razy,jeśli miejsce zeropwe to np 2 to podstawiasz za
x 2
10 sie 14:21
maciu: jak sie za to zabrać?
10 sie 14:23
Jerzy:
Miejscem zerowym funkcji: y = x + b jest x0 = −3 , oblicz : b
10 sie 14:23
maciu: 0=−3+b
b=3
10 sie 14:25
Jerzy:
Tak.
10 sie 14:27
maciu: czyli jesli mejscem zerowym jest −3 to za y0 iza x−3 i za b taka liczbe zeby bylo 0 wyszlo
10 sie 14:29
Jerzy:
Przecież napisałem ci,że dobrze.
10 sie 14:30
maciu: teraz na podstawie tych dwoch przykladów sam postaram sie zrobic te 2 zadania
10 sie 14:30
10 sie 14:36
Jerzy:
f(x) = y
10 sie 14:38
maciu: czyli w tym przypadku , 0, a nie −3/7 tak?
10 sie 14:40
Jerzy:
za y podstawiasz 0 , a za x podstawiasz: −7/3
y = f(x)
skoro x = −7/3 jest m.zerowym, to f(−7/3) = 0 , czyli y = 0
10 sie 14:42
maciu: nie pojmuje
10 sie 14:44
maciu: y=0 x=−7/3?
10 sie 14:44
Jerzy:
Tak, za x podstawiasz −7/3 , a za y ( w zadaniu jest f(x) ) podstawiasz 0
10 sie 14:46
Jerzy:
Zapis: f(x) = 3x2 + 7x + c , to to samo co zapis: y = 3x2 + 7x + c
10 sie 14:47
maciu: mi wyszło tak
f(x)=3x2+7x+c
0=3*−7/32 + 7* −7/3 +c
0=−147/3+−49/3 + c skąd mi się wzięły takie błędy?
10 sie 14:48
maciu: podstawiłem z y 0 za x −7/3,ale wynik zły
10 sie 14:49
Jerzy:
Po nie potrafisz liczyć ....(−7/3)2 = ?
10 sie 14:50
maciu: to jest −49/9
10 sie 14:50
Jerzy:
nie ... każda liczba ( oprócz 0 ) podniesiona do kwadratu jest dodatnia
10 sie 14:51
Smule: Czy to tak trudno pojąć .. temat z gimnazjum, a ty pytasz o to setny raz. Lepiej odpuść sobie
maturę skoro nie pojmujesz tak trywialnych rzeczy.
f(x) = y
Argument − x
Wartość − y
Miejscem zerowym funkcji jest argument x, dla którego wartość y = 0
Czyli jeśli f(3) = 0, to znaczy że dla x = 3 funkcja przyjmuje wartość y = 0
| | 7 | | 7 | |
Wracając do przykładu, skoro miejsce zerowe = x = − |
| to y wtedy = 0, czyli f(− |
| ) = |
| | 3 | | 3 | |
0. Nie wiem co tu trudnego. Wystarczy podstawowa wiedza czym jest x i y żeby zrobić to
| | 7 | |
zadanie. Po prostu podstaw pod x − |
| i przyrównaj do y = 0.. |
| | 3 | |
10 sie 14:52
maciu: o boże z tym wszystkim

!
10 sie 14:53
Smule: −2 * −2 = ..?
10 sie 14:54
maciu: 4!
10 sie 14:55
Jerzy:
4! = 1*2*3*4
10 sie 14:56
Smule: 4! to akurat 24 haha
10 sie 14:56
Smule: Dokładnie ale 4 to dobra odpowiedź. No to na podstawie tego skoncz tamto zadanie
10 sie 14:57
maciu: co ja mam teraz zrobic
10 sie 14:58
Jerzy:
Ochłonąć ... i spokojnie przeanalizować to, co napisaliśmy
10 sie 14:59
10 sie 15:22
maciu: nie.to pojmuje tego drugiego nie
10 sie 15:23
Jerzy:
Jakiego drugiego ?
10 sie 15:25
maciu: mam tak
f(x)=3x2+7x+c
0=3*49/6+7* −7/3 +c
0=24,5−16,33 a,źle
10 sie 15:27
Jerzy:
| | 49 | | −7 | |
0 = 3* |
| + 7*( |
| ) + c .... i oblicz: c |
| | 9 | | 3 | |
10 sie 15:28
Jerzy:
Dla ciebie: 32 = 6 ?
10 sie 15:30
maciu: 16,33+−16,33 = 0
10 sie 15:35
maciu: a można wieedzieć gdzie ja mam 32=6
10 sie 15:35
maciu: a już widze mój błąd
10 sie 15:36
10 sie 15:37
maciu: prosze o jeszcze 1 przykład podobny do tego
10 sie 15:37
Jerzy:
| | 49 | | 49 | |
Po co ci był kalkulator: 0 = |
| − |
| + c ⇔ c = 0 |
| | 3 | | 3 | |
10 sie 15:39
maciu: czyli jak mamy miejesce zerowe f(x)=2 to y=2 x=0,a jak mamy f(3)=1 to x=3 y=1 , i tak
podstawiac w zadaniach tego typu?
10 sie 15:45
Smule: Funkcja x2 + bx + c ma miejsce zerowe = −4 i zawiera punkt (2, 15). Wyznacz b i c.
Funkcja x2 + bx + c ma miejsce zerowe = 3 i przecina oś OY w punkcie 3. Wyznacz b i c.
10 sie 15:46
Smule: Odp b = 4, c = 3
Odp b = −4 c = 3
Pokaż jak liczysz
10 sie 15:47
maciu: trudne strasznie
10 sie 15:48
Smule: Sry powinno być jednym z dwóch miejsc zerowych funkcji jest ..
10 sie 15:48
Smule: W czym trudne? Pomysł i napisz co wymysliles
10 sie 15:48
maciu: (2, 15). moge za x 2 a za y 15?
10 sie 15:48
maciu: czekaj pomału najpierw pierwsze zadanie
10 sie 15:49
Smule: Sry miejsce zerowe w pierwszym = −3
10 sie 15:49
Smule: Zrób układ równań
f(−3) = 0
f(2) = 15
10 sie 15:50
maciu: 0=−4x2+−4+c
10 sie 15:50
maciu: a co to znaczy zwiera punkt 2,15?
10 sie 15:51
Smule:
10 sie 15:51
Jerzy:

maciu ... jakie są miejsca zerowe tej funkcji ?
10 sie 15:52
maciu: patrz na twój post 15 46 zawiera punkt (2, 15). Wyznacz b i c.
10 sie 15:52
Smule: To znaczy że dla x = 2 y = 15
f(2) = 15
10 sie 15:52
maciu: −3,2,6
10 sie 15:53
maciu: Smule ja pisze podstawe nie rozszerzenie
10 sie 15:53
Smule: Najpierw pierwszy warunek f(−3) = 0
9 −3b + c = 0
Teraz napisz drugi
10 sie 15:54
Smule: To jest podstawa. Żeby zrobić to zadanie trzeba wiedzieć co to jest miejsce zerowe, co to
funkcja i umieć rozwiazywac układy równań 2 niewiadomych. Ty chyba nie widziałeś zadań z
rozszerzenia.
10 sie 15:56
Smule: Układy równań miałem w 2 gimnazjum, funkcje w 1 liceum więc nie pisz że to rozszerzenie.
10 sie 15:57
maciu: chce zrobic to zadanie
10 sie 16:04
maciu: ale ja nic z tego nie rozumiem
10 sie 16:04
Smule: Pierwsza informacja: jednym z miejsc zerowych funkcji jest −3, czyli to znaczy, że f(−3) = 0
Druga: dla x = 2, y = 15
f(x) = x2 + bx + c
f(−3) = 0
9 −3b + c = 0
f(2) = 15
4 + 2b + c = 15
Umiesz to skończyć?
10 sie 16:16
nick: miejsce zerowe funkcji np.
y=2x+2
jest wtedy kiedy:
y=0
a kiedy y=0 równa się zero?
kiedy x=−2 (podstaw sobie)
i każdy punkt x dla którego y=0 jest miejscem zerowym
czyli x=−2 jest miejscem zerowym mojego powyższego przykładu
10 sie 16:17
maciu: 16−16 przepraszam ale nic z tego nie pojmuje,za dużo tego
10 sie 16:19
nick: teraz wystarczy to odnieść do zadania
f(x)=3x
2+7x+c
czyli:
y=3x
2+7x+c
| | 7 | |
y ma być równe zero i jest w punkcie x=− |
| |
| | 3 | |
co więc robimy? podstawiamy to co mamy!
z tego wyznaczasz c i masz wynik!
10 sie 16:19
maciu: no dzięki nick,już to zrobiłem,możesz dać podobny przykład,jak zrobie i moze sie utrwali
10 sie 16:20
nick: ok wiec ta sama tresc zadania;
dane;
f(x) = x2 + x + c
x0=3
x0 − miejsce zerowe
10 sie 16:26
maciu: c =−12?
10 sie 16:31
maciu: 0=9+3+c dobrze rozumiem?
10 sie 16:32
nick: takk
10 sie 16:32
maciu: daj może jeszcze 1
10 sie 16:33
10 sie 16:36
maciu: c=7,33
10 sie 16:41
nick: | | 20 | |
sprawdz rachunki, mi wyszlo |
| |
| | 3 | |
10 sie 16:44
maciu: c=6,67
10 sie 16:47
maciu: pojmuje to jak ma być mz f(−3)=2
to y = 2 a x=−3 i tak podstawiam tak?
10 sie 16:50
nick: czyli jesli chcesz pisac o miejscu zerowym:
f(−3)=0
x=−3, y=0
10 sie 17:09
maciu: no ale to ten post 16−50 to dobrze napisałem?
10 sie 17:10
nick: gdybyś nie dodał tego 'mz' to dobrze.
10 sie 17:11
maciu: masz moze dla mnie jakas wskazowke jak zabrac sie za zad za 5 pkt ze srednia predkoscia na
maturze,moze jakis jest latwy sposob aby to zrboic bez wzorow itp////
10 sie 17:11
maciu: czyli źle?
10 sie 17:12
nick: tych zadań po prostu musisz sobie porobić kilka i tyle, te na maturze zazwyczaj robi się na
jedno kopyto xd
10 sie 17:14