matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki przez podstawienie
adrian:
1
∫
e
x
+e
−x
10 sie 12:51
Jerzy:
Pomnóż licznik i mianownik przez: e
x
, potem podstaw: e
x
= t
10 sie 12:53
Jerzy:
e
x
= t , e
x
dx = dt
e
x
1
... = ∫
dx = ... | e
x
= t |... = ∫
dt = arctgt + C ,
e
2x
+ 1
t
2
+ 1
czyli wynik: arctg(e
x
) + C
10 sie 13:07
Mariusz:
1
2
∫
dx
2
e
x
+e
−x
1
dx
=
∫
dx
2
cosh(x)
1
cosh(x)
=
∫
dx
2
cosh
2
(x)
1
cosh(x)
=
∫
dx
2
1+sinh
2
(x)
1
=
arctan(sinh(x))+C
2
10 sie 18:35