ln
fesdfsdf: ln3x to to samo co (lnx)3 czy lnx3?
10 sie 11:48
6latek : (lnx)3 =lnx*lnx*lnx=(lnx)3
10 sie 11:50
Jerzy:
ln3x = (lnx)3
10 sie 11:51
Dziadek Mróz:
co znaczy zapis lnx?
FUNKCJA

ln(x), sin(x), cos(x)
A nie jakieś cosx, sinx. Jak nie macie na klawiaturze nawiasów to sobie skopiujcie:
( )
11 sie 09:05
Jerzy:
Ja mam nawiasy i nie widzę potrzeby ich kopiowania i używania w zapisach: lnx , sinx, cosx.
Używam ich przy zapisach np. : ln(sinx) , sin(lnx) , cos(lnx)
11 sie 09:22
Dziadek Mróz:
sin2x czy sin(2x)
lnx2 czy ln(x2) czy ln(x)2
11 sie 09:57
Jerzy:
Zapis: ln(x)2 jest nieco "sztuczny"
11 sie 10:00
Dziadek Mróz:
Owszem, ale wiesz, że podnosisz ln(x) do kwadratu.
Przykład z mojej dziedziny, programowanie, kawałek kodu:
import math
def ln(x):
return math.log(x)
x = input() # 2.7182, ewentualnie x = math.exp(1)
print(lnx) # NameError: name 'lnx' is not defined, wyjątek,
# lnx nie zostało zdefiniowane
print(ln(x)) # 1
Programowanie wyrobiło we mnie pedantyzm w tym co piszę i mówię. Polecam
11 sie 10:19
Jerzy:
No... jeśli chodzi o programowanie, to masz 100% racji
11 sie 10:25