1 | ||
y=ax+b gdzie a≠0 i b≠0, to miejscem zerowym funkcji liniowej y=bx+a jest | ||
x0 |
−b | |
=x0 | |
a |
1 | ||
f( | )=0 | |
x0 |
1 | ||
b | +a=0 | |
x0 |
1 | ||||||||
b | +a=0 | |||||||
|
a | ||
b | +a=0 | |
−b |
1 | ||
Prawie ... piszesz: f( | ) = 0 i to jest błąd ...Ty masz to wykazać ! | |
x0 |
b | 1 | a | ||||
x0 = − | ⇔ | = − | ||||
a | x0 | b |
1 | a | |||
i teraz: f( | ) = b*(− | ) + a = − a + a = 0 cnw. | ||
x0 | b |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |