Pochodna
Michal: Macham sobie taką pochodną
y=x
3arctgx
3
i wychodzi mi
a w Krysickim pisze tak i nie wiem dlaczego
6 sty 19:29
Eta:
i dobrze pisze
| | 1 | | 3x5 | |
bo: y' = 3x2*arcctgx3 + x3 * |
| *(3x2)=3x2*arcctgx3+ |
|
|
| | 1+x6 | | 1+x6 | |
bo pochodna wewnętrznej ( x
3)
' = 3x
2
więc w liczniku otrzymasz x
3*3x
2= 3x
5

czy teraz już jasne?
6 sty 19:36
Michal: Wiem Eto(Jeżeli mogę tak się zwracać) tylko mi chodzi o inną różnice mogłem to sprecyzować tam
jest arctgx
3 a w odpowiedziach jest arctg
3x

wydaje mi sie że jest błąd w odpowiedziach
ale nie jestem pewien
6 sty 19:52
Eta:
no to jest błąd , bo inaczej być nie może

"Krysicki" ma dużo błędów w odpowiedziach ( słynie z tego

)
powodzenia
6 sty 19:55
Michal: Dziękuje
6 sty 20:15