9 sie 20:54
Metis: Przecież w filmie masz wyjaśnienie i całe rozwiązanie.
9 sie 20:57
maciu: wiem,ale nie pojmuje tego jak on wyznaczył miejsce zerowe
9 sie 20:58
Metis: y=−3x+6 ⇔ f(x)=−3x+6
f(x)=0 ⇔ −3x+6=0 ...
9 sie 21:00
maciu: nie jest tak że y=−3x+6 za y dajemy 0 i mamy
0=−3x+6?
9 sie 21:05
maciu: jak to miejsce zerowe obliczyc
9 sie 21:07
maciu: nic nie rozumiem
9 sie 21:11
maciu: jak obliczyc miejsce zerowe,za x cos podstawic
9 sie 21:26
omikron: Masz równanie, rozwiąż je...
9 sie 21:30
jakubs: Zacznij od tego co to jest miejsce zerowe. Jak będziesz wiedział, co to jest, to od razu
będziesz wiedział jak tego szukać. Za x nic nie podstawiasz, bo właśnie tego x szukasz.
9 sie 21:30
maciu: ale tam x jest podane w tym filmiku
9 sie 21:32
maciu: omikron ale w tym rzecz,że mi się wydaję że jak sie wyznacza mz to nie rozwiązuje sie równania
tylko za y 0
9 sie 21:33
omikron: Czyli co się robi Twoim zdaniem? Stwierdziłeś poprawnie, że y=0 w miejscu zerowym, to rozwiąż
równanie, żeby znaleźć x
9 sie 21:34
maciu: w tym filmiku od 1−38 się strasznie pogubiłem bardzo prosze mi to wyjaśnić od 1−38 błagam
9 sie 21:36
Metis: Chłopie przecież tam masz nawet powiedziane czym jest miejsce zerowe...
9 sie 21:38
9 sie 21:39
maciu: ale ja nic kompletnie z tego nie rozumiem w ogóle 0 nic ,nic a nic
9 sie 21:41
maciu: mamy tak
y=−3x+6
to za y 0
0=−3x+6 za x 2
0=−6x−6=0
9 sie 21:45
omikron: Czyli x=2, rozwiązane. W czym był problem,
9 sie 21:46
maciu: czekaj sekundke...
9 sie 21:47
maciu: bo on tak robił
0=−3x+6
a nagle
3x=6.....tego nie pojmuje
9 sie 21:48
9 sie 21:49
PrzyszlyMakler: XD Człowieku
x + 1 = 2
co robisz, by policzyć x?
Przeciągasz jedynkę na drugą stronę ZE ZMIENIONYM ZNAKIEM
x + 1 = 2
x = 2 − 1
i tak samo
0 = −3x + 6
3x = 6
BO ZMIENIASZ STRONĘ 'X'
9 sie 21:50
Adam: powstawiaj sobie i zobacz w którym ci wyjdzie 0
9 sie 21:51
maciu: ale mi jest lepiej
0=−3x+6
i już widze że x musi być 2 a nie nagle 3x=6
9 sie 21:51
maciu: ten moj sposob tez jest dobry?
9 sie 21:52
PrzyszlyMakler: jakie nagle........ to tak samo jakby ktoś zrobił
0 = −1 + 1
1 = 1
Zmiana strony. Nic więcej.
9 sie 22:04
maciu: no ok,ale ten moj sposob jest poprawny?
9 sie 22:08
omikron: Tak, chociaż nie rozumiem dlaczego widzisz rozwiązanie po wymnożeniu przez −1, a nie widzisz
przed.
9 sie 22:14
PrzyszlyMakler: oczywiście, że nie. Egzaminator musi wiedzieć skąd wziąłeś wynik. 'X' na jedną stronę i wtedy
pokazujesz jego wartość
0 = −3x +6
3x = 6
x = 2
9 sie 22:15
omikron: Myślę że jakby napisał 0=−3x+6, a w kolejnej linijce x=2, to egzaminator by uznał. To nie jest
jakiś ogromny przeskok.
9 sie 22:17
maciu: ale w zakresie zadan zamknietych
9 sie 22:17
Jolanta: Jeżeli masz małe liczby to dasz radę ale przy bardziej skomplikowanych utkniesz.Dlatego radze
powtorzyć jak się rozwiązuje równania.
9 sie 22:31