duzy problem maturzysty
maciu: f(1)=2
ile wynosi x, ile y
9 sie 18:57
Jerzy:
x = 1 , y = 2
9 sie 18:59
maciu: a mi od dawna tłumaczono że f(x) to to samo co y
9 sie 19:00
maciu: f(x) to nie jest y?
9 sie 19:01
omikron: Jest, przecież to zgadza się z tym co Jerzy napisał
9 sie 19:14
Mila:
f(1)=2=y
9 sie 19:14
maciu: jak to przecież jerz napisał że x to 1 y to 2 nie pojmuje
9 sie 19:15
maciu: mila to już całkiem dowaliła gwóźdź do trumny
9 sie 19:16
maciu: f(1)=2
to x to 1 a y 2 OK
ale dlaczego przecierz f(x) to to samo co y
9 sie 19:17
Adam: nie zastanawiaj się bo jeszcze ci żyłka pęknie
9 sie 19:20
omikron: f(x) to wartość jaką funkcja przyjmuje dla danego x. W tym przypadku dla x=1 funkcja przyjmuje
wartość 2
9 sie 19:20
maciu: czyli zawsze jak bedzie f(3)=2 to x=3 y=2
9 sie 19:21
omikron: Tak
9 sie 19:22
Dziadek Mróz: f(1) = 2 to jest funkcja o argumencie 1, przyjmująca dla tego argumentu
wartość 2. Na wykresie ten zapis symbolizuje punkt (1, 2)
9 sie 22:39
Jolanta: umiesz narysowac wykres y=2x+1 ?
9 sie 22:42
maciu: tak
9 sie 22:43
Jolanta: f(0)=?
9 sie 22:43
maciu: x=0
9 sie 22:46
maciu: i co?
9 sie 22:48
maciu: dobrze
9 sie 22:48
9 sie 22:49
maciu: w zad 3 nie 4
9 sie 22:50
6latek : d)
9 sie 22:58
Jolanta: narysuj tutaj prostą y=2x+1
9 sie 23:06
maciu: ja nie umiem rysować na tym
9 sie 23:09
Jolanta: To narysuj na kartce i odpowiedz na pytania f(0)=?
9 sie 23:12
maciu: 1?
9 sie 23:14
Jolanta: Tak f(−3)=?
9 sie 23:15
maciu: −5
9 sie 23:16
Jolanta: napisze jak sie uporamy z tym zadaniem maturalnym
9 sie 23:21
Dziadek Mróz:
f(x) = 2x + 1
10 sie 10:52
nick: y jest funkcją zależną od x
y=2x + 1 −> y zmienia się w zależności od tego jaki będzie x
można to zapisać więc identycznie jako:
f(x)= 2x + 1
−−−−−−−−
I ten twój tytułowy przypadek
f(1)=2
sam mówiłeś że wzór jest f(x), a skoro tam jest f(1) to x w tym wzorze równa się 1. Zauważ że
podstawiasz pod x, nie y! Dopiero f(x) jako całość, włącznie z tym f jest równe y
10 sie 11:16
nick: czyli f(x) − funkcja zależna od x. a to równoważne jest z y w powyższym przykładzie
10 sie 11:18
nick: spójrz se na wykres dziadka mroza i to co napisałem to myślę, że to już dobrze będziesz czaił
10 sie 11:20
6latek : Probuj moze Tobie sie uda

Mial to wczoraj tlumaczone w innym poscie
10 sie 11:21
maciu: ale ja to rozumiem już
10 sie 13:46