Rozłóż na czynniki wielomiany.
Igor: Rozłóż na czynniki wielomiany.
a)
Wielomian : x
3−x
2−5x−3
Co próbowałem zrobić:
x
2(x+1) − 5x −3
Wynik: (x+1)
2(x−3)
b) (Nw czy dobrze robię)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Wielomian : |
| x3+ |
| x2+ |
| = |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
9 sie 18:35
Adam: w a) masz dobry wynik ale rozwiązanie coś nie tak
w b) masz żle, zresztą czemu stopnień w b) a wynik są różne
9 sie 19:16
omikron: W a zauważ, że −1 jest miejscem zerowym wielomianu, dalej uprość Hornerem
W b błędnie wyciągnąłeś przed nawias 1/4
9 sie 19:18
Mila:
a)
W(x)=x
3−x
2−5x−3
szukamy pierwiastków wielomianu wśród dzielników liczby (−3)
W(1)=1−1−5−3=−8
W(−1)=−1−1+5−3=0⇔x=−1 jest pierwiastkiem tego wielomianu⇔
W(x) jest podzielny przez (x+1)
Schemat Hornera:
1 −1 −5 −3 x=−1
1 −2 −3 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
3−x
2−5x−3 =(x+1)*(x
2−2x−3)
Δ=16
x=−1 lub x=3
(x+1)*(x
2−2x−3)=(x+1)*(x+1)*(x−3)⇔
W(x)==(x+1)
2*(x−3)
9 sie 19:22
9 sie 20:54