ciag
Cela: | | (n + 1)nn2 − n | |
Zbadać monotoniczność ciagu an = |
| |
| | 7n2 + 1 | |
9 sie 17:17
g:
| | n+1 | | n2 | |
an = ( |
| )n * |
| |
| | n | | 7n2+1 | |
Oba czynniki są rosnące.
10 sie 17:26
Cela: A skad takie twierdzenie wziąłes?
10 sie 20:42
jc: Tak, jak napisał g.
(1 + 1/n)
n jest ciągiem rosnącym o wyrazach dodatnich
| n2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| jest ciągiem rosnącym o wyrazach dodatnich |
| 7n2+1 | | 7 | | 7(7n2+1) | |
To samo można powiedzieć o iloczynie.
10 sie 20:49
Cela: nadal nie rozumiem skąd to a np dla tych dwóch ciagów a
n=n−3 oraz b
n=n−4

O ich iloczynie
oczywiscie
10 sie 20:56
jc: Dla Twoich ciągów an, bn to prawda, ale dopiero dla n ≥ 4.
an+1 bn+1 > an bn+1 > an bn
10 sie 21:04