Przy danych P(A')=u{1}{3}
Yuki: Przy danych P(A')=13, P(A∩B) = 14, P(A∪B)=23
Oblicz:
P(B), P(A∩B'), P(B−A)
Zrobiłam tak:
P(A')=13
P(A)=1−P(A')
P(A)=23
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
812=812+P(B)−312
P(B)=512+812=1312
A prawidłowa odpowiedź ma wyjść 16
Dalej nie liczę, bo wszystkie wyniki bez tego wyjdą źle.
Czy mógłby mi ktoś sprawdzić i podpowiedzieć, gdzie robię błąd? Bardzo proszę.
9 sie 15:52
bezendu:
To gdzieś jest błąd
P(A)=1−P(A')
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
Sprawdźmy:
P(A)+P(B)−P(A∩B)=P(A∪B)
L=P
Jest ok.
9 sie 16:07
Yuki: czyli błąd w książce, bo tak czy siak, 1/6 nie wyjdzie. Bardzo dziękuję za pomoc.
9 sie 21:10