zespolone równanie
Dominika: w zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równania:
z4 = i4
z4 + z2 −2=0
jak to rozwiązać? Nie chodzi mi o gotowe rozwiązanie tylko o to jak to zrobić?
Jest na to jakiś schemat, który można zastosować do innych zadań?
9 sie 12:18
Dominika: wiem, że i4 równe jest 1
9 sie 12:18
Jerzy:
z4 − i4 = 0 ⇔ (z2 −i2)(z2 + i2) = 0 ⇔ (z + i)(z − i)(z2 − 1) = 0
9 sie 12:24
jc:
z4 = 1, z2 = 1 (wtedy z = ±1) lub z2 = −1 (wtedy z = ±i)
z4 + z2 − 2 = 0
z4 + z2 − 2 = (z2−1)(z2+2)
z2 = 1, z=±1 lub z2=−2, z = ± i√2
W obu zadaniach można było wprowadzić nową niewiadomą w=z2,
rozwiązać równanie kwadratowe dla w, a potem obliczyć z.
9 sie 12:24
Jerzy:
..... ⇔ (z + i)(z − i)(z + 1)(z − 1) = 0 ... i widzisz cztery rozwiązania.
9 sie 12:28
Dominika: w tym drugim przykładzie zrobiłam z podstawieniem za Z2 = W
wyszło, że Z2=1 lub −1 oraz √2 lub −√2 taki jest wynik? mogę tak zostawić? bo Ty jc
napisałes i√2
9 sie 12:50
Dominika: aa dobra, przeciez sam pierwiastek z 2 nie da minusa jak sie podniesie do kwadratu
9 sie 12:52
Jerzy:
z2 = −2 ⇔ z = √−2 lub z = −√−2 ⇔ z = i√2 lub z = −i√2
9 sie 12:53