logarytmy
ppp: log3 278=log3 27−log3 8=
i dalej nie umiem/nie rozumiem
9 sie 12:13
Jerzy:
... = 3 − 2 = 1
9 sie 12:14
ppp: 3−3log3 2
9 sie 12:19
halina kiepska: log3 278=log3 27−log3 8=3−log3 8 i to już się tak zostawia ew odczytuje z tablic
matematycznych
9 sie 12:20
ppp: a nie 3−log3 2?
9 sie 12:33
Jerzy:
Ja się oczywiście pomyliłem .... = 3 − log323 = 3 − 3log32 = 3(1 − log32)
9 sie 12:34
ppp: to co w nawiasie za 3 też trzeba pisać?
9 sie 12:40
Jerzy:
Wyłączyłem 3 przed nawias
9 sie 12:41
ppp: a log1012=12 log 10=12 ?
9 sie 12:45
ppp: log1012
9 sie 12:46
halina kiepska: tak
9 sie 12:49
Jerzy:
= log101012 = 12*log1010 = 12*1 = 12
9 sie 12:49
ppp: jeszcze takie 2 przykłady do sprawdzenia
log4 2+log4 32=log4 (2*32)=log4 64=log4 43=3
log o podstawie 13 324−2log o podstawie 13 6=log 13 (324:6)=log o podstawie
13 9=log 13 32=log 13−2=−2
9 sie 13:01
Jerzy:
324:6 = 9 ?
9 sie 13:03
ppp: błąd tam jest... 54
9 sie 13:07
Jerzy:
log1/354 = − log354 = .... i licz
9 sie 13:08
ppp: ...= log o podstawie 13 324−log o podstawie {1}[3} 62=log o podstawie 13
(324:36)=log o podstawie 13 9= −2
9 sie 17:20