rozwinięcie dziesiętne
mikii7: Jak obliczyć bez rozpisywania, jaka jest siódma, jedenasta i pięćdziesiąta siódma liczba po
przecinku liczby 0,1(04) ?
9 sie 11:16
Jerzy:
Prosto ... x = 0,104040404...
zauważ,że pomijając jedynke, na miejscach parzystych jest cyfra 0, na nieparzystych 4
9 sie 11:20
mikii7: a dla 0,1(342) ?
9 sie 12:21
Mila:
a=0,1(342)
1)
siódma cyfra
7−1=6
6:3=2+r0 zatem siódma cyfra rozwinięcia to 2 (ostatnia z cyklu 342)
2)
jedenasta cyfra
11−1=10
10:3=3 +r1 zatem jedenasta cyfra to 3 ( pierwsza z cyklu342)
3)
pięćdziesiąta siódma
57−1=56
56:3=18+r2 zatem 57 cyfra rozwinięcia to 4. ( druga z cyklu 342)
9 sie 22:53
jc: | | 1 | |
Zadanie. Zapisać ułamek |
| w postaci ułamka dziesiętnego okresowego. |
| | 1171 | |
9 sie 23:03
Mariusz:
Dzielenie pisemne powinno dać wynik ale może jest jakiś lepszy pomysł
10 sie 10:42
jc: To przykład pokazujący, że ułamki okresowe mogą być straszne.
10 sie 12:07