hiperbola
jak: Na hiperboli h: 4x2−y2=4 obrano punkt A(x1,y1) i przez niego prowadzono prostą równoległa
do jednej z asymptot h. Prosta ta przecina druga asymptote w punkcie B. Wykaz ze pole trójkata
OAB nie zalezy od wyboru punktu A.
9 sie 08:58
jc:
Niech (a,b) będzie punktem na hiperboli 4x
2 − y
2 = 4, tzn. 4a
2 − b
2 = 4.
Asymptoty wyrażają się wzorami y = ± 2x.
Prosta y = 2(a−x) + b przechodzi przez punkt (a,b) i jest równoległa do prostej y = −2x.
| | 2a+b | | 2a+b | |
Prosta ta przecina prostą y=2x w punkcie ( |
| , |
| ). |
| | 4 | | 2 | |
| | 2a+b | | 2a+b | |
Pole trójkąta o wierzchołkach (0,0), (a,b), ( |
| , |
| ) wynosi |
| | 4 | | 2 | |
| 1 | | | | 1 | | 4a2 − b2 | |
| | det | | = |
| (2a+b)(2a−b) = |
| = 1, |
| 2 | | | 4 | | 4 | |
a więc nie zależy od wyboru punktu (a,b).
9 sie 11:51
jc: Mała pomyłka, pole = 1/2.
9 sie 13:12