liczby rzeczywiste
PrzyszlyMakler: LICZBY RZECZYWISTE− ZADANIA
Witam, proszę chętne do pomocy osoby z tego forum, a w szczególności Etę do podzielenia się
fajnymi zadankami z liczb rzeczywistych, ale no, żeby nie było więcej niż 5 nierozwiązanych na
raz.

Zadania nie trudniejsze niż do poziomu matury rozszerzonej. Z góry dziękuję! Zabiorę
się za działanie niezwłocznie po powrocie, czyli ok. 21.
9 sie 08:08
Dziadek Mróz:
1 + 1 = ?
9 sie 10:13
hoh: 11?
9 sie 10:15
Benny: Jakie ciało?
9 sie 10:19
hoh: ludzkie
9 sie 10:24
Jerzy:
Liczba naturalna n jest co najmniej trzycyfrowa. Jeżeli pomiędzy cyfrę setek, a cyfrę
dziesiatek tej liczby wpiszemy znak mnożenia, to po wykonaniu mnożenia otrzymamy
połowę liczby n. Wyznacz wszystkie liczby n o tej własności.
9 sie 10:56
Saizou :
Zadanie 1
| | n4 | | n3 | | n2 | |
Wykazać, że liczba postaci |
| + |
| + |
| , gdzie n€N, |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
jest kwadratem liczby naturalnej .
Zadanie 2
Wykaż, że każda liczba pierwsza, większa od 3, jest postaci 6n+1 lub 6n+5, gdzie n€N.
Zadanie 3
| | 3m−5 | |
Wykaż, że dla każdego m€N+ liczba postaci |
| (m3−3m2+2m) jest liczbą całkowitą. |
| | 12 | |
Zadanie 4
Wykaż, że każda liczba rzeczywista x spełnia nierówność
9 sie 11:08
Metis: Makler rozwiązujesz?
9 sie 15:40
Benny: Przecież to pierwsze to zwykłe zwinięcie do wzoru skróconego mnożenia
9 sie 15:53
Jack: ostatnie to uporzadkowanie i tez chowanie do wzoru skroconego...
drugie jest ciekawe, chyba ze mozna to zrobic z indukcji.
9 sie 16:12
fifi: w drugim mozna zauwazyć ze 6n+k,0≤k≤5 tak można zapisać kadą liczbą naturalną
9 sie 16:35
omikron: Dlaczego za Maklera rozwiązujecie?
9 sie 17:13
rownik: rozwiązujecie inne na forum bo są nierozwiazane, a te mu zostawcie
9 sie 17:18
Eta:
Hej
Jerzy 
Fajne zadanko
Odp: n=
360 lub n=
1352
9 sie 18:13
sroka: Czy wy widzicie dla kogo te zadania

9 sie 18:14
Eta:
Ja podałam tylko odp
9 sie 18:16
sroka: ok
9 sie 18:28
Saizou :
Zadanie 5
Wyznacz wszystkie liczby pierwsze p, dla których p+4 jest kwadratem liczby naturalnej.
9 sie 20:27
wies: Zad 5
Oznacz liczbę naturalną przez n+2
9 sie 20:52
PrzyszlyMakler: Cześć, dopiero wszedłem do domu i robię te zadanka. Nie chcę rozwiązania, bo to zadanie jest
super, ale chcę naprowadzenie. Ułożyłem coś takiego:
100 a + 10b + c = n
Problem w tym, że chcę sobie pomóc tym, co Eta napisała i podstawiając do tego liczbę1352 mi
nie wychodzi "Jeżeli pomiędzy cyfrę setek, a cyfrę
dziesiatek tej liczby wpiszemy znak mnożenia, to po wykonaniu mnożenia otrzymamy
połowę liczby n."
3*5 = 15
to mamy [1] <− od tysiąca, nie wiem co z niązrobić.. 15 i [2] od jedności. A połową lcizby 1352
jest 672, ewidentnie czegoś nie rozumiem.
9 sie 20:58
PrzyszlyMakler: zad. 1
| n4 + 2n3 + n2 | | n2(n + 1)2 | |
| = |
| |
| 4 | | 4 | |
I to już w zasadzie kończy dowód, czy nie?
9 sie 21:01
Metis: Nie
9 sie 21:01
wies: Co najmiej trzycyfrowa
9 sie 21:02
PrzyszlyMakler: zad. 2
Jak oznaczyć matematycznie liczbę pierwszą?
9 sie 21:03
wies: Zad1 w liczniku masz liczę parzystą
9 sie 21:04
wies: p−liczba piersza
9 sie 21:04
Saizou :
Zadanie 1 nie jest jeszcze skończone, bo na razie nic nie pokazałeś, zrobiłeś tylko
przekształcenia,
a co dalej.
9 sie 21:05
wies: liczę trzycyfrową mozna przedtawić tez np jako n=100a+b, gdzie b jest od 0 do 99, bedzie miej
liter
9 sie 21:07
PrzyszlyMakler: W zad. 1 powineinem był właśnie to tak dokończyć, ale hmm.. mam tkaie pytanko, bo przecież 0 to
też liczba naturalna i podstawiając 0 mamy 1*1/4 = 1/4
9 sie 21:07
Metis: Nie czepiaj się szczegółów.
9 sie 21:11
Saizou :
w zadaniu 1 po podstawieniu n=0 otrzymujesz 0, a jeśli mi wiadomo 0
2=0
9 sie 21:13
PrzyszlyMakler: No tak, pomyliło mi się z x0. Okej, no to zadanie pierwsze. Jak to skończyć aby formalnie
było dobrze?
Widzimy, że pierwszy nawias to liczba parzysta i drugi nawias to liczba parzysta. Każda liczba
parzysta jest podzielna przez 2, a iloczyn dwóch liczb parzystych dzieli się przez 4, czyli to
będzie liczba całkowita
9 sie 21:15
wies: pierwsz parzysta i druga nieparzysta lub na odwrót w liczniku
9 sie 21:17
Saizou :
a czemu akurat pierwszy a nie drugi ?
n(n+1) jest liczba parzystą jako iloczyn liczby parzystej i nieparzystej, czyli jest podzielny
przez 2,
| | n(n+1) | |
zatem wyrażenie |
| jest całkowite. Kwadrat liczby całkowitej jest całkowity |
| | 2 | |
9 sie 21:18
PrzyszlyMakler: I co mi to mówi? Muszę wykazać, że to kwadrat liczby naturalnej.
9 sie 21:19
PrzyszlyMakler: Tyle rzeczy pozapominałem.. Zapomniałem, że to tak można super zapisać, że m2(m+1)2=
[m(m+1)]2
Rozumiem.
9 sie 21:21
Jerzy:
Trafna uwaga od wies
9 sie 21:32
PrzyszlyMakler: zad. 4
| | x2(3x2 −1)2 | |
doszedłem do postaci 0≤ |
| co kończy dowód, bo iloczyn kwadratów liczb jest |
| | 6 | |
zawsze nieujemny
w 3 mi nie wychodzi... Da się to zrobićna przykładach, czy muszę próbować wyłączyć 12 z tych
nawiasów? bo jakbym zroił, że m=12k, to nic by mi to nie udowodniło nie? Bym musiał dla 12
przypadków..
9 sie 21:33
omikron: Wyłącz przed nawias co się da, oblicz deltę i miejsca zerowe, tak żebyś skończył z czterema
iloczynami w liczniku ułamka. Potem udowodnij, że licznik jest podzielny przez 12
9 sie 21:38
PrzyszlyMakler: zad. 3
No to mamy iloczyn trzech kolejnych liczb, co jest pewniakiem do tego, że liczba jest podzielna
przez 6. Potrzebuję jeszcze podizelności przez 2 i muszę to uzyskać z tego: (3m−5).. robijać
to na (2m + m − 4 − 1) ? To coś da?
9 sie 21:46
PrzyszlyMakler: Albo (3m − 6 + 1), ale tą jedynkę wymnożyć przez całą resztę?
9 sie 21:48
omikron: Są dwa przypadki. Albo m będzie parzyste, wtedy m−2 też, czyli jest podzielność przez 4 i
koniec.
Drugi przypadek to m−1 podzielne przez 2, czyli wtedy ma postać 2k
m−1=2k
m=2k+1
I teraz sprawdzamy czy 3m−5 jest parzyste.
3m−5=6k+3−5=6k−2=2(3k−1)
Jest, koniec dowodu.
9 sie 21:49
Saizou :
albo tak jak chcesz zrobić, tylko w inna stronę, a mianowicie
3m−5=3m+3−8=3(m+1)−8
m(m−1)(m−2)(3m−5)=3m(m−1)(m−2)(m+1)−8m(m−1)(m−2)
i teraz wnioski
9 sie 21:54
PrzyszlyMakler: A dlaczego jak jest podzielnośc przez 4 to koniec? Mam wrażenie, że mam trop i rozumiem
dlaczego i jak sobie podstawiam wymyślone liczby to wychodzi, ale chciałbym to od Ciebie
usłyszeć taką 'naukową tezą'. Bo w sensie.. mamy podizelnośc przez 4, a do udowodnienia jest
podzielność przez 12
9 sie 21:54
omikron: To już uznałem że sam wypracowałeś, iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych jest podzielny
przez 3.
Skoro jest podzielność przez 3 i 4, to liczba jest podzielna przez 12.
9 sie 21:56
PrzyszlyMakler: No tak. A to od Saizou. Kompletnie nie wiem jakie wnioski.

Wiem, że iloczyn czterech
kolejnych liczb odjąć iloczyn trzech kolejnych liczb.
9 sie 22:01
Saizou :
Po kolei
m(m−1)(m−2)(3m−5)=3m(m−1)(m−2)(m+1)−8m(m−1)(m−2)
3(m−2)(m−1)m(m+1) iloczyn 4 kolejnych liczb jest podzielny przez 4, pomnożony przez 3, jest
podzielny przez 12
8m(m−1)(m−2) iloczyn 3 kolejnych liczb podzielny jest przez 6, pomnożony przez 8 jest
podzielny przez 24, w szczególności przez 12
Różnica dwóch liczb podzielnych przez 12 jest podzielna przez 12
9 sie 22:17
PrzyszlyMakler: 1. Liczba naturalna n jest co najmniej trzycyfrowa. Jeżeli pomiędzy cyfrę setek, a cyfrę
dziesiatek tej liczby wpiszemy znak mnożenia, to po wykonaniu mnożenia otrzymamy
połowę liczby n. Wyznacz wszystkie liczby n o tej własności
2. Wykaż, że każda liczba pierwsza, większa od 3, jest postaci 6n+1 lub 6n+5, gdzie n€N.
3. Wyznacz wszystkie liczby pierwsze p, dla których p+4 jest kwadratem liczby naturalnej.
Pomoże ktoś z 1 i 2? Nie rozumiem ich. Drugie.. widać, że tak jest, ale jak to wykazac w formie
algebraicznej to nie mam pojęcia.
9 sie 22:18
wies: zad 1
liczę trzycyfrową mozna przedtawić tez np jako n=100a+b, gdzie b jest od 0 do 99, bedzie miej
liter
9 sie 22:19
wies: Zad 2
6n+k, k od 0 do 5, to kazda liczba naturalna
9 sie 22:22
Saizou :
(2) Podpowiedź:
każda liczba naturalna jest postaci:
6k,
6k+1,
6k+2,
6k+3,
6k+4,
6k+5, gdzie k € N
Pokaż dlaczego 6k, 6k+2, 6k+3, 6k+4 nie mogą być liczbami pierwszymi
9 sie 22:22
wies: Zad 3
Przyjmij ze za liczbę naturalną n+2
9 sie 22:23
Eta:

@
Maklera
sprawdzenie: na rys
Szukane liczby to :
360 lub
1352
9 sie 23:18
Jerzy:
Liczbę n mozemy przedstawić jako: n = 100a + b ( gdzie b jest jest liczbą co najwyżej
dwucyfrową)
| | 1 | |
Mamm warunek: a*b = |
| (100a + b) |
| | 2 | |
Przekszatałcamy: 2ab −100a − b + 50 = 50 ⇔ (2a − 1)(b −50) = 50
Liczba: 2a − 1 jest dodatnim i nieparzystem dzielnikiem liczby 50, a więc jest równa 1 lub 5
lub 25.
1) 2a − 1 = 1 , wtedy b − 50 = 50 ⇔ b = 100 ( odpada z założenia o b )
2) 2a − 1 = 5 , wtedy b − 50 =10 ⇔ b = 60 i a = 3
3) 2a − 1 = 25,wtedy b − 50 = 2 ⇔ b = 52 i a = 13
Zatem istnieją dwie takie liczby: 360 oraz 1352.
10 sie 08:45
Jerzy:
Zad.2) każdą liczbę naturalna mozna zapisac jako: n = 6k + r ( r ∊ {0,1,2,3,4,5} ,
gdzie: k − liczba całkowita, r − reszta z dzielenia n przez r
Jeśli: r = 0 lub r = 4 , to n = 6k + r jest parzyste ( nie moze być l.pierwszą)
Jesli r = 3 , to n = 6k + r jest podzielne przez 3 (nie moze być l.pierwszą)
zatem: r = 1 lub r = 5 , czyli: n = 6k + 1 lub n = 6k + 5 cnw.
10 sie 09:03
Jerzy:
tam jest literówka ... r − reszta z dzielenia liczby n przez 6 oczywiście
10 sie 09:05
Jerzy:
...i jeszcze...
miało byc: Jeśli: r = 0 lub r = 2 lub r = 4 , to n = 6k + r jest parzeste
10 sie 09:07
uuu: Gratulacje Makler rozwiązałes sam wszystkie zadania
10 sie 09:47
PrzyszlyMakler: Wczoraj padłem, sorki chłopaki, a dziś dopiero wszedłem do domu po robocie i jazdach.
Rozpoczynam kolejny dzień walki o marzenia

.Zadania numer 1 i 2 są jasne, choć1 jest
niesamowicie trudne. Dzieki Jerzy i wszystkim pozostałym za rozwiązania, rzuciliście mnie
trochę na zbyt głęboką wodę, ale może to i dobrze ; )
Zostało tylko to, rozwiążemy je i założę jakiś nowy post, jak nie będę czegoś umiał. Kupiłem
dziś parę książek od osoby prywatnej. Na przykład "Matematyka JAN gÓROWSKI, aDAM Ł, Jan R,
Rozwiązania zadań maturalnych
1994 − średnie szkoły zawodowe

i oficynę edukacyjną
dobra, to już się pochwaliłem wracamy do tego jednego zadania.
1. Wyznacz wszystkie liczby pierwsze p, dla których p+4 jest kwadratem liczby naturalnej
p + 4 = n
2
n ∊ N
p = n
2 − 4
p = (n− 2 )(n+2)
No i na pewno n musi być liczbą nieparzystą, bo inaczej iloczyn tych liczb byłby liczbą
parzystą. Niestety nie wiem jak to dalej dokończyć.
10 sie 21:20
fifi: czyli n−2 lub n+2 musi być równe 1
10 sie 21:25
PrzyszlyMakler: Kretyn ze mnie, no tak. Jeju... Przecież iloczyny dwóch lcizb różnych od 1 nie dadzą liczby
pierwszej..

<załamka> Dzięki! Oczywiście.
10 sie 21:27
Eta:
10 sie 21:28
Eta: Witam

Następne zadanka .........
Zad1/ Wykaż,że liczba
555......5 1111.....1
40 40
piątek jedynek
nie jest kwadratem liczby naturalnej
zad2 podobne
liczba 1000......0 3 000......0 1
99 99
zer zer
nie jest kwadratem liczby naturalnej
Zad3
Wykaż,że liczba
25a+3b gdzie a,b∊c
jest podzielna przez
41 wtedy i tylko wtedy gdy liczba
3a+2b jest podzielna przez
41
10 sie 21:38
Saizou :
to jakie te wartości dla p
10 sie 21:40
PrzyszlyMakler: p = (n−2)(n+2)
n−2 = 1
n = 3
lub
n + 2 = 1
n = −1
p = 3 lub −3
10 sie 21:44
Saizou :
p=−3
10 sie 21:45
Eta:
−3 −−− liczba pierwsza
10 sie 21:46
PrzyszlyMakler: Hmmm.. Więc jeżeli −3 ma dzielnik 1, −1, 3 i −3 to już nie jest liczbą pierwszą? Nie widziałem!
10 sie 21:47
Saizou :
zresztą dla p=3 otrzymujemy 7 a to ni w ząb nie jest kwadrat liczby naturalnej
10 sie 21:48
Saizou :
Liczby pierwsze to liczby naturalne
10 sie 21:49
PrzyszlyMakler: Bo ja podałem odpowiedź dla n, a nie p.

Skrót myślowy.

p + 4 = 3
2
p = 5
Dla p = 5
10 sie 21:50
PrzyszlyMakler: A więc, sobie poszukam zależności.
1
2 = 1
2
2 = 4
3
2=9
4
2= 16
5
2=25
6
2=36
7
2=49
8
2=64
9
2=81
10
2 = 100
11
2 = 121
12
2=144
13
2 = 169
14
2=196
15
2 = 22
5
No myślę, że mogę założyć, że jakaś liczba zakończona cyfrą 5 jest kwadratem liczby naturalnej
wtedy i tylko wtedy, gdy spierwiastkowana ma ostatnią cyfrę 5.
Czyli.. nasze.. 555......5
40 jedynek
Spierwiastkowane musi mieć 5 na końcu.
I teraz muszę udowodnić, że to niemożliwe by miało. Hmm.. Będę sobie głośno myślał. Podobną do
tej liczby jest 515.. co bym mógł powiedzieć o 515? No, że nie jest kwadratem liczby
naturalenej.
Ale jak to udowodnić? Nie wiem.. chcę jakoś wykorzystać te jedynki.. nie wiem, bo 15 nie
pierwiastkuje się?
10 sie 21:58
PrzyszlyMakler: Aaa.. teraz przeczytałem to zadanie od Ety jeszcze raz i ta liczba jest dłuższą. To wait.
555......5 1111.....1
40 40
piątek jedynek
10 sie 21:59
fifi: wzór na sume ciagu geometrycznego
10 sie 22:01
Eta:
fifi nie wyciągaj "armaty" !
10 sie 22:23
Saizou :
to ja dorzucę jeszcze zadanko
Obliczyć wartość wyrażenia x=√2√2√2...
10 sie 22:24
PrzyszlyMakler: Odnośnie zadania 3. Czy symbol wtedy i tylko wtedy oznacza, że liczba a jest podzielna przez 41
wtedy i tylko wtedy gdy b jest podzielna przez 41, ale to nie oznacza tego, że ZAWSZE gdy b
jest podzielna przez 41 to a jest podizelna przez 41? Bo probuje cos wylapac.. robijam to
sobie. np.
3a + 2b = 41k
lub 25a + 3b = 3a + 3a + 3a + 3a +3a +3a +3a +3a + 2b + a + b

lub szukałem na liczbach i podstawieniach i np. a = 7, b = 10
3a + 2b= 3*7 + 2*10 = 41, czyli podzielna przez 41
a 25a + 3b = 305 <− niepodzielna przez 41. A odnosnie tych liczb gąsiennic to nie ma szans bym
to zrobił. Nic nie widzę tam.
10 sie 22:31
Saizou :
(1) ↔ (2) (strzałki czytamy jako wtedy i tylko wtedy gdy)
To taka implikacja w dwie strony tzn. jeśli (1) to (2) i jeśli (2) to (1)
w logice zapisuję się to tak (w rachunku zdań)
p↔q ≡ (p→q) ∧ (q→p)
10 sie 22:36
PrzyszlyMakler: Odnośnie zadania Saizou.
x = √2√2...
x2 = 2√2√2..
x2 = 2x
x2−2x = 0
x(x−2)=0
x = 0 lub x=2
10 sie 22:37
Saizou :
dla tego zadania musisz pokazać że
Skoro 41 dzieli 25a+3b to 3a+2b jest podzielne przez 41. i na odwrót
Skoro 41 dzieli 3a+2b to 25a+3b jest podzielne przez 41
10 sie 22:37
Saizou :
x=0
10 sie 22:38
PrzyszlyMakler: To dlaczego odnośnie zadania Ety, jeżeli 3a + 2b jest podzielne przez 41 to 25a + 3b nie jest.
[A była taka teza]
10 sie 22:39
PrzyszlyMakler: Hmm w sumie to ciekawe z tym x = 0, dlaczego tak wyszło?
10 sie 22:41
Saizou :
25*7+10*3=205=41*5
10 sie 22:43
PrzyszlyMakler: noo.. 41 dzieli 3a + 2b, jeżeli a =7, a b = 10. Ale nie dzieli 25a + 3b.

Ale chyba
rozumiem.. To bardziej dla tych 25a i 3b jest takim 'wyjściowym'.
10 sie 22:44
PrzyszlyMakler: Hmm.. Skąd ja wziąłem 305? 2x lcizyłem na kalkulatorze i mi wychodziło 305. Przepraszam. :c
10 sie 22:45
PrzyszlyMakler: A co z tym x=0, dlaczego to tak wyszło?
10 sie 22:45
Saizou :
taki dziwoląg

ale informacja o
√a dla a>0, mówi nam że wartośc tego wyrażenia jest >0
10 sie 22:47
piotr: 74535599249992989880305788957709207848012<
<√55555555555555555555555555555555555555551111111111111111111111111111111111111111<
<74535599249992989880305788957709207848022
10 sie 23:00
PrzyszlyMakler: piotr ciągle w formie.

PS. Mój imiennik. XD
Pomoże ktoś z tymi zadnaiami? Przedstawiłem próby. Nieudolne..
10 sie 23:01
Saizou :
proponuję spróbować coś takiego, a mianowicie zbadać reszty z dzielenia przez 3 kwadratów liczb
10 sie 23:03
PrzyszlyMakler: 1:3 = 0 r 3
4 :3 = 1 r 1
9 : 3 = 3 r 0
16:3 = 5r 1
25:3 = 8r 1
49: 3= 16 r 1
64:3 = 21 r 1
81:3 = 27r 0
100:3 = 33 r 1
121:3 = 40 r 1
Przeprowadziłem badanie

. Ogółem to super sprawa i dziwię się, że nigdy tego nie zauwazyłem.
Dlaczego reszta nigdy nie jest równa 2? No dobra, ale co to dało dla mojego zadania? Niewiele
to pomaga przy wykazywaniu podzielności 41
10 sie 23:14
Saizou : A ja miałem o tych dwóch pierwszych zadaniach
10 sie 23:16
Saizou : A tamto idzie bardzo łatwo z kongruencji
10 sie 23:17
wi: Zad 1 i Zad 2
Policz sumy cyfr
10 sie 23:17
wi: Zad 3
2(25a+ 3b) = 41a + 9a + 6b = ...
10 sie 23:22
PrzyszlyMakler: Dobra, trochę nie czaję, ale już muszę kłaść się spać. Robota! Dziękuję Wam wszystkim, za pomoc
i za to, że Wam się po prostu 'chce' .

Dobrej nocy
10 sie 23:28
Eta:
10 sie 23:39
piotr: liczba 55555555555555555555555555555555555555551111111111111111111111111111111111111111
dzieli się przez 3 ale nie dzieli się przez 9 stąd wniosek, że nie jest kwadratem liczby
naturalnej
11 sie 22:01
uuuuu: ale Makler pojechał
11 sie 22:14
piotr: zad 2 Ety
(10100+1)2<10200+3*10100+1<(10100+2)2
11 sie 22:28
uuuuu: No Makler ale super rozwiązujesz
11 sie 22:30
Paweł: Dzięki !
11 sie 22:32
uuuuu: Teraz mozesz rozwiązywac już zadnia z forum
11 sie 22:34