8 sie 23:08
PrzyszlyMakler: Z własności trójkąta równobocznego wiadomo, że promień okręgu opisany na takim trójkącie,
WYŁĄCZNIE równobocznym stanowi 2/3 jego wysokości, natomiast promień okręgu wpisanego w taki
trójkąt 1/3 wyoskości.
8 sie 23:11
maciu: a czym sie rozni opisany od wpisanego
8 sie 23:13
maciu: a jak obliczyc 2/3 z osmiu
8 sie 23:17
8 sie 23:17
maciu: ok ,ale jak to sie ma do zadania nie rozumiem,naprawde 2/3 stanowi promien ....
8 sie 23:18
maciu: te osiem to 2/3 wysokości to co ta wysokość to 5?
8 sie 23:19
maciu: jak sie za to zabrac tak krok po kroku?
8 sie 23:20
Metis: Nie za wcześnie zabrałeś się za naukę do poprawki?
8 sie 23:21
PrzyszlyMakler: Wpisany to wewnątrz, a opisany to na zewnątrz. Zobacz tak na logikę coś jes Wpisane okrąg jest
W pisany w tójkąt czyli okrąg jest wewnątrz trójkąta, a opisany na trójkącie, czyli to trójkąt
jest wewnątrz okręgu. I trójkąt równoboczny to taki szczególny trójkąt, że okrąg wpissany w
taki trójkąt ma takie własności, że jego promień to 1/3 wysokości trójkąta. Czyli jeżeli
wysokość to 6cm, to promień ma 1/3 * 6 = 2
8 sie 23:22
maciu: dobra ale nie pojmuje czemu 12
8 sie 23:36
Eta:
trójkąt równoboczny
h= 3
r
| | 2 | |
R= |
| h −−− długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie |
| | 3 | |
| | 1 | |
r= |
| h −−− dł. promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt |
| | 3 | |
8 sie 23:37
maciu: rozumiem już
8 sie 23:39
maciu: przeprawszam ale nie rozumiem nic z tego
8 sie 23:41
maciu: promien okregu opiasny na trojkocie to 2/3 wysokosci
wysokosc to 8 no to 2/3 z 8 to 5,13 i co dalej?
8 sie 23:43
maciu: jak się za to zabrac jak jest 2/3 wysokości to ile to ma być i o co w tym chodzi
8 sie 23:49
maciu: nic nie rozumiem ja piernicze nikt nie wytlumaczy
8 sie 23:51
Eta:
maciu ....Co chcesz by Ci wytłumaczyć?
Narysowałam Ci wszystko !
8 sie 23:53
maciu: no rysunki rozumiem
8 sie 23:54
maciu: ale promien stanowi 2/3 wysokosci to jak to wysokosc obliczyć?
8 sie 23:55
Eta: Napisz całą treść zadania
8 sie 23:55
Metis:
8 sie 23:57
Eta:
R=2r=8 to r=4
więc h=3r=3*4=12
i to wszystko
8 sie 23:58
6latek : Ale co tu tlumaczyc ?
Juz nie raz pisalem ze nie czytasz zadania ze zrozumiem tylko ciagle o co w tym chodzi?
Jak sie za to zabrac ?
O co pytaja w zadaniu ?
8 sie 23:59
maciu: promien okregu opisanego na trojkacie rownobocznym to 8 wysokosc tego trojkota jest rowna ?
8 sie 23:59
maciu: nie rozumiem,można jaśniej ?
8 sie 23:59
Eta:
maciu
Czytaj mój wpis 23:58
9 sie 00:00
maciu: nic kompletnie z tego wpisu nie rozumiem włogule nic,prosze jaśniej i wszystko tylko nie układ
równan bo akurat z tym mam trudnosci
9 sie 00:01
maciu: można mi to tak objasnic bez tego rownania?
9 sie 00:02
Eta:
Zapamiętaj!
Napisałam Ci,że h=3r ( masz na rysunku)
i R=2r
to w tym zadaniu R=8 czyli 2r=8 to r=4
więc h= 3r czyli h=3*4=12
i co tu rozumieć?
Echhhhhhhhhh [M[maciu]] , maciu
9 sie 00:05
9 sie 00:06
Metis: Nie wiem już− czy ty sobie z Nas żartujesz?
9 sie 00:07
6latek : Dobry wieczor
Eta 
Zycze Ci powodzenia i przy okazji duzo zdrowia
9 sie 00:07
Eta: A co mi tam Twoje linki!
Czytaj co napisałam i popatrz co narysowałam
Ręce mi opadają !
9 sie 00:07
maciu: ale ty to tak za ogólnie tłumaczysz,za dużo wzorów tych równan itp....
9 sie 00:09
Mila:

R=8
8:2=4
|CD|=h=3*4=12
9 sie 00:10
maciu: a czemu 8:2?
9 sie 00:10
Eta:
Jakub źle tłumaczy
Ja źle tłumaczę
Na yotubie źle tłumaczą
A Ty po prostu nie znasz podstaw i nie wiem jak znalazłeś się w maturalnej klasie?
Nie dziwię się ,że nie zdałeś tak baaaanalnej matury
Cienko widzę tę Twoją poprawkę
No ale........ ucz się i powodzenia
9 sie 00:14
maciu: ok ,przyjmuje do wiadomości, wiesz moze jaka odp jest poprawana w zad 14 z tego linka
9 sie 00:15
Eta:
No i jeszcze
Mila .........też źle tłumaczy ?
9 sie 00:15
Eta:
Odp: h=12
9 sie 00:15
maciu: nie o tego twojego linka mi chodzi,(mature)
9 sie 00:16
Eta: Wrzuć jeszcze raz ten link o który pytasz
9 sie 00:17
9 sie 00:18