trójkat
Freak: Wiemy ze w trójkącie ABC zaochodzi tgA+tgB+tgC+tg2A+tg2B+tg2C = 0. Jaki to jest rodzaj
trójkata?
8 sie 22:29
Mila:
1)
A≠90o∧B≠900 ∧C≠90
i
A≠45o∧B≠450 ∧C≠45⇔nie może to być trójkąt prostokątny, nie może to być trójkąt różnoboczny,
w którym jeden z kątów ma miarę 45o.
2)
Czy może być dowolny równoramienny, ale nie prostokątny
Z obliczeń dla 30,30,120 nie jest spełnione równanie.
3)
A=60, B=60,C=60
3*tg60+3*tg(120)=3*√3+3*(−√3)=0
Jeżeli to test wyboru to masz odp.
Jeżeli nie jest to test wyboru to trzeba rozwiązywać dalej.
9 sie 20:28
Freak: To nie jest test wyboru.
9 sie 20:30