Problem z rachunkami
Ania: Mam problem z wyliczneiem tego:
http://imgur.com/a/YPsbR
powinno wyjsc x=3 lub x=−3 mnoze przez x
6 obie strony
potem wyciagam przed nawias, ale cos mi nie wychodzi
8 sie 21:19
Godzio:
729 + 729x
2 = 10x
6
729 − x
6 + 729x
2 − 9x
6 = 0
3
6 − x
6 + 9x
2(3
4 − x
4) = 0
(3
2 − x
2)(3
4 + 3
2x
2 + x
4) + 9x
2(3
2 − x
2)(3
2 + x
2) = 0
(3
2 − x
2)(81 + 9x
2 + x
4 + 81x
2 + 9x
4) = 0
(9 − x
2)(10x
4 + 90x
2 + 81) = 0
x = 3 lub x = − 3 W drugim nawiasie, t = x
2,
10t
2 + 90t + 81 = 0
Istnieją dwa pierwiastki, tyle, że oba są ujemne:
| | −90 | |
t1 + t2 = |
| = −9 < 0 |
| | 10 | |
stąd brak innych rozwiązań
8 sie 21:32
Ania: Super dziekuje! nie pomysallam zeby tak to rozbic, ale na przyszlosc pomysle dwa razy!
8 sie 21:37