liczby zespolone potęgowanie
Dominika: obliczyć:
( √32 − 1i2)4
zastosowałam wzór Moivera
|z|= 1
cosγ= √32 sinγ= −12
IV ćw. α= π6 γ= 11π6
czy z= cos 44π6 + isin 44π6= cos(6π + 8π6) + isin(u{6π + u{8π6)= cos(π+
π3)+ isin(π+ π3) ?
8 sie 21:04
PrzyszlyMakler: | | 1 | |
Na przyszłość pisz duże 'U' wtedy jest czytelniej. |
| |
| | 2 | |
8 sie 21:05
Dominika: a mógłbyś mi to bardziej wyjaśnić? gdzie zrobiłam błąd itp.?
8 sie 21:24
Godzio:
Ja nie widzę żadnego błędu póki co.
8 sie 21:34
Jack:
| | 3 | | 1 | |
|z| = √( |
| + |
| ) = √1 = 1 |
| | 4 | | 4 | |
IV ćwiartka.
| | √3 | | 1 | | 11 | | 11 | | 44 | | 44 | |
( |
| − |
| i)4=cos(4* |
| π + i sin(4* |
| π) = cos |
| π + i sin |
| π= |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | π | | π | |
= cos(7 |
| π + i sin 7 |
| π) = cos((π + |
| ) + i sin (π+ |
| )) = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | 1 | | √3 | | 1 | |
= − cos |
| − i sin |
| = − |
| − i |
| = − |
| (1 + i√3) |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | |
8 sie 21:46
jc: Nie rozumiem. Moduł = 1, argument −30, jak podniesiemy do 4 potęgi, moduł nadal będzie = 1,
a argument = −120, czyli będziemy mieli liczbę (−1 − i√3)/2.
8 sie 21:52
jc: O co chodzi z tymi ćwiartkami?
8 sie 21:53
Jack: no ze sinus ujemny a cosinus dodatni to czwarta cwiartka.
8 sie 21:55
jc: I co z tego? Do czego na to potrzebne?
8 sie 21:58
jc: To oczywiste, że na dole sinus jest ujemny, na górze dodatni, cosinus po prawej dodatni,
po lewej ujemny, ale jaki to ma związek z potęgowaniem?
8 sie 22:00
Jack: zeby wiedziec jak przedstawic kat φ...
I cwiartka to α
II cwiartka to π − α
III cwiartka to π + α
IV cwiartka to 2π − α
dla tych co kompletnie nie wiedza oco chodzi to moze sie przydaje...
8 sie 22:02
jc: Czyli co mam zrobić, jeśli φ = 11/7 π ?
8 sie 22:15
Jack: wlasnie ten kat φ bierzesz zaleznie od cwiartki
dla IV cwiartki mamy
φ = 2π − α
wiec teraz szukamy α, a ją z kolei bierzemy z wartosci trygonometrycznych funkcji
| | π | |
czyli sin = 1/2 , cos = √3/2 dla kata α = 30 stopni = |
| |
| | 6 | |
8 sie 22:22
jc: Ale przecież to konkretny kąt. Jak mogę go brać w zależności od ćwiartki?
I co to ma wspólnego z potęgowaniem?
8 sie 22:30
Jack: no bo potem podstawiasz do wzoru de Moivre'a i tyle...
8 sie 22:35
Adam: potęguje sie łatwiej w tej postaci po prostu
8 sie 22:37
jc: Ale do wzoru podstawiam kąt, który znam. Co to ma wspólnego z kątem, który
zależy od ćwiartek?
8 sie 22:43
Jack: chyba nie jestem w stanie odpowiedziec Ci na te pytania (jeszcze)
8 sie 22:54
jc: Zapewne jest to jakiś schemat, którego uczą teraz w szkole.
8 sie 23:03
Jack: tak, to jest taki schemat ; x
8 sie 23:35