trygonometria
maciu: mam spory problem z tw pitagorasa,nie wiem jak go nawet wytłumaczyć sprawa wyglada miej wiecej
tak
42+72=c2
16+49=c2
c2=65
c=8,06 czy w pierwiastku 65,czy oba zapisy są poprawne i czasami jest tak że c nie jest
pierwiastkiem tylko np 9
8 sie 21:00
omikron: 8,06 to przybliżenie, o ile w poleceniu nie każą Ci podać przybliżenia, to zostawiaj pod
pierwiastkiem.
8 sie 21:04
PrzyszlyMakler: c
2 = 65 c>0
c =
√65 i tyle : ) Nie zapomnij dodać tego, że c>0, bo ponieważ jesteś mądry, to wiesz, że
równanie kwadratowe ma dwa rozwiązania
8 sie 21:06
maciu: a jeśli c2 będzie 9 to co mam zrobić tą 3 też pod pierwiastka?
8 sie 21:09
maciu: znaczy 9
8 sie 21:09
omikron: √9=3, jak da się obliczyć dokładny wynik bez przybliżenia, to rób to.
8 sie 21:10