wątpliwości
maciu:
czy w takiego typu zadankach moge spbie podstawic z tego punktu P współczynniki x,y i
przyurównać je do równania?
8 sie 18:55
8 sie 18:55
omikron: Możesz, poprawne współrzędne będą się zgadzały z oboma równaniami
8 sie 19:04
Jack:
Moglbys podstawic wspolrzedne punktu P(x,y) do rownan prostych, jednakze w
obu prostych musialo by sie zgadzac, np. jesli podstawimy ten punkt P(−1,−2)
do pierwszej prostej 2x − 3y = 4 to otrzymujemy −2 + 6 = 4 co sie oczywiscie zgadza, ale teraz
w drugiej prostej tez musi sie zgadzac, wiec sprawdzamy dla prostej 5x−6y = 7 i otrzymujemy :
−5 + 12 = 7 co jest oczywiscie prawda.
Jednak ten sposob jest dluzszy i wg mnie znacznie latwiej porownac proste, to jest jedynie
uklad rownan ktory naprawde nie sprawia problemow przy rozwiazywaniu go.
8 sie 19:08