logarytm
Piotr: proszę o pomoc

log
3x+4x
2<1
6 sty 19:19
Piotr: pomoże ktoś
6 sty 20:19
Piotr: proszę
6 sty 20:25
Piotr: ?
6 sty 20:53
goldenfille: log3x+4x2<log3x+4 3x+4
x2<3x+4
późńiej delta. ja bym tak to zrobiła.
6 sty 21:11
Piotr: nie chce mi wyjść
liczę nastepująco
x
2−3x−4<0
(x−4)(x+1)<0
x ∊ (−1, 4)
dziedzina x> −4/3 gdzie jest błąd
6 sty 21:38
goldenfille: a z delta? Δ=9+16=25
p{Δ{=5
6 sty 21:40
goldenfille: dobra. nie patrzyłam na obliczenia Twe. dziedzina skąd się wzięła?
6 sty 21:43
Piotr: bo podstawa jest większa od 0
6 sty 21:52
Piotr: chociaż nie. dziedziną jest zbiór R+
6 sty 21:52
Piotr: kurcze, zamieszałem

dziedzinę dobrą podałem na poczatku
6 sty 21:53
goldenfille: i wszystko jasne?
6 sty 21:56
Piotr: no właśnie jest inna odp w ksiażce
kto pomoże
6 sty 22:10
Piotr: ?
6 sty 22:30
Anna: pomogę
6 sty 22:45
Anna:
Dziedzina: 1. 3x+4 > 0 ⇒ x > −1{1}{3}
2. 3x+4 ≠ 1 ⇒ x ≠ −1
| | 1 | |
Czyli D = (−1 |
| , −1) ∪ (1, ∞) |
| | 3 | |
log
3x+4x
2 < log
3x+4(3x+4)
Przyp. 1) 3x + 4 > 1 ⇒ x > −1
x
2 < 3x + 4
x
2 − 3x − 4 < 0
Δ=25, x
1 = 4, x
2= −1
Stąd i po uwzględnieniu założenia mamy:
x ∊ ( −1, 4)
Przyp. 2) 0 < 3x + 4 < 1
−4 < 3x < −3
Wtedy: x
2 > 3x + 4
x
2 − 3x − 4 > 0
Δ=25, x
1 = 4, x
2= −1
x ∊(−
∞, −1) ∪ (4,
∞)
Po uwzględnieniu założenia: (rys.1)
Łącząc oba przypadki ( suma rozwiązań) otrzymujemy (rys. 2) ostateczne rozwiązanie:
x ∊ (−4/3, −1) ∪ (−1, 4)
6 sty 23:10
Piotr: w odp jest z wyłaczeniem zera, dziękuje
6 sty 23:13
Eta:
będzie tak , bo Anna
przez nieuwagę nie podała,że x ≠0
bo liczba logarytmowana x2 >0 i dla x≠0
6 sty 23:21
Piotr: a jeśli mamy taki przypadek taki
oddzieliłem podstawe, delte umiem wyliczyć ale co zrobić z zerem
6 sty 23:28
Piotr: już mam
6 sty 23:39
Anna: Witaj
Eta 
Dzięki za to zero.
7 sty 00:01
ReVo: witam! Odświeżam zadanie. Chcialbym prosic o wytlumaczenie teoretyczne skad sie wziely2
przypadki
11 wrz 22:54