8 sie 14:38
Jerzy:
| | 120o | |
Bo to jest kąt wpisany oparty na tym samym łuku co kąt 120o ( |
| = 60o ) |
| | 2 | |
8 sie 14:48
maciu: mi się wydaje że to jest kąt środkowy,gdzie on jest oparty na wierzchołku?
8 sie 14:52
Jerzy:
Przeproś ... to pogadamy
8 sie 14:52
maciu: to chodzi o te koąty na wierzchołkach L,K,M?
8 sie 14:52
maciu: mam tak to rozumieć że O ma miare 120 bo w tedy bedzie w sumie 360, a to o to pytają o
wierzchołki tak? jeśli tak to rozumiem
8 sie 14:55
Jerzy:
Coś ci napisałem,..
8 sie 14:56
maciu: no dobra niech ci bedzie
8 sie 14:56
maciu: przepraszam
8 sie 15:01
Jerzy:

zielony: kąt wpisany oparty na łuku AB
niebieski: kat środkowy oparty na łuku AB
| | 1 | |
kąt wpisany jest połową kąta środkowego opartego na tym samym łuku: α = |
| β |
| | 2 | |
8 sie 15:04
8 sie 15:08
8 sie 15:10
maciu: ''wypukły kąt środkowy''
8 sie 15:11
Jerzy:
To nie są długości boków, tylko miary kątów.
8 sie 15:11
maciu: co to znaczy wypiukły kąt środkowy?
8 sie 15:26
Jerzy:

α − wypukły ( α ≤ 180
o)
β − wklęsły ( β > 180
o)
8 sie 15:31
maciu: wypukły jest mniejszy 2 razy od środkowego,to jak ja mam to rozumiec ze w poleceniu jest kat
srodkowy wyoukly a tak włogule to czemu 120 stopni
8 sie 15:32
Jerzy:
Kat wpisany jest połową środkowego ( bez wzglądu na to, czy ten ostatni jest wypukły ,czy
wklęsły
8 sie 15:35
maciu: to rozumiem, ale załóżmy że kąt srodkowy ma miare 120 to wpisany 60 to jaka miare ma kat
srodkowy wpisany?
8 sie 15:41
Jerzy:
Kat środkowy i wpisany , to dwa różne pojęcia.
Kat środkowy, to kąt utworzony przez dwa promienie.
Kat wpisany , to kat .którego wierzchołek leży na okręgu.
8 sie 15:45
maciu: ale w tym linku 15−10 pisze kat wypukly srodkowy to jak to jest?
8 sie 15:47
maciu: a czemu 120 skad sie wzielo?
8 sie 15:49
Jerzy:
No i dobrze..jest to kąt środkowy wypukły ( bo mniejszy od 180o)
ty w poście 15:41 piszesz: " środkowy wpisany" ... nie ma takiego pojęcia
8 sie 15:50
maciu: pomyliło mi się już wiem ale czemu 120?
8 sie 15:50
Jerzy:
Ile wynosi kat AOB ?
Ile wynosi kat BOC ?
8 sie 15:53
maciu: BOC ma 2*20 i jeszcze plus 140 bo wtedy bedzie suma 180
8 sie 15:54
maciu: a AOB to nawet nie wiem,no przecierz to nie trójkąt nie?
8 sie 15:54
Jerzy:
BOC = 140
AOB = ?
8 sie 15:55
Jerzy:
Przeptraszam ... pytałóem o AOC = ?
8 sie 15:56
maciu: BOC = 140 dlaczego tyle przecież mamy 2* 20 stopni to żeby było 180 to jeszcze 140 to w sumie
on ma 180
8 sie 15:56
maciu: nie pojmuje,można jaśniej?
8 sie 15:57
Jerzy:
Liczymy kat BOC : 20 + 20 + x = 180 ⇔ x = 180 − 40 = 140
8 sie 15:57
Jerzy:
Teraz policz kąt AOC = ?
8 sie 15:58
maciu: 40+40 + x= 180 = x=180−80 = 100
8 sie 16:01
Jerzy:
Dobra ... teraz liczymy kąt AOB: AOB + 100 + 140 = 360 ⇔ AOB = 360 − 240 = 120
8 sie 16:02
maciu: no to mamy 140 i 120 ale jak to sie ma do zadania
8 sie 16:02
Jerzy:
A no tak się ma,że w zadaniu masz obliczyć właśnie kąt AOB
8 sie 16:03
maciu: chyba pojmuje
8 sie 16:03
maciu: tak rozumiem bo trzeba było wyznaczyc te 2 kąty żeby znać ich miare i wtedy odjanc od 360 ta
ich miare
8 sie 16:04
Jerzy:
Tak, bo kąt pełny ma miarę 360o
8 sie 16:05
maciu: pojmuje juz biore sie za inne zadania
8 sie 16:06
maciu: https://matematykaszkolna.pl/strona/4353.html
tu mam problem też, wierzchiłek przy C też musi mieć 21 to mamy 181 − 42 = 139(i taką odpowiedź
bym zaznaczył) ale że nie było to intuicyjnie podzieliłem na 2 i dałem 69OK,ale jednak nie
znam odpowiedzi dlaczego tak
8 sie 16:10
maciu: nie to nie aktualne już bo ten kąt jest wypukły to rozumiem już!
8 sie 16:11
8 sie 16:16
Jerzy:
Wiesz dlaczego β = 50o ?
8 sie 16:17
maciu: a gdzie tam jest 50 stopni? ja nie widze?
8 sie 16:18
Jerzy:
Właśnie najpierw obliczamy kat β: 40 + 90 + β = 180 ⇔ β = 180 − 130 = 50
8 sie 16:19
maciu: chyba rozumiem bo tam jest kat prosty to mamy 90 + 40 + musi być 50 tak?
8 sie 16:20
Jerzy:
patrz 16:19
8 sie 16:20
maciu: już rozumiem chyba z tego wynika że środkowy musi mieć 50, a alfa jest wypukły to ma 25 tak
8 sie 16:21
Jerzy:
Ma 25
o , ale nie dlatego,że jest wypukły, tylko dlatego,ze jest to kąt środkowy oparty na tym
| | 1 | |
samym łuku, co kat β , a więc : α = |
| β = 25o |
| | 2 | |
8 sie 16:23
Jerzy:
upsss ... miało być, ...że jest to kąt wpisany oparty na tym samym łuku co środkowy kat β
8 sie 16:24
8 sie 16:26
maciu: bo ten alfa jest katem dopisanym?
8 sie 16:26
maciu: tego nie pojmuje zadania
8 sie 16:27
Jerzy:
Kąt: BAS + α = 90o , bo styczna jest prostopadła do promienia w punkcie A
8 sie 16:32
maciu: styczna to ta prosta A?
8 sie 16:35
maciu: nie pojmuje,można dużo dużo jaśniej?
8 sie 16:37
Jerzy:
A , to punkt .. a ta prosta ,która przylega do okręgu w punkcie A, to jest styczna
8 sie 16:39
maciu: A to punkt i prosta w jednym?
8 sie 16:40
maciu: Kąt: BAS + α = 90o
no dobra ale jak to sie ma do zadania?
8 sie 16:41
Jerzy:
nie , A to punkt ( w geometri punkty oznzcza się dużymi literami, a proste małymi)
mogli ją oznaczyć np: p lub k lub m ....
8 sie 16:41
maciu: A to punkt ale ma prostą styczną do tego punktu?
8 sie 16:42
maciu: dobra to odczego zacząć,jak sie za to zabrać?
8 sie 16:42
Jerzy:
Kąt BAS = Kąt ABS ... dlaczego ?
8 sie 16:43
Jerzy:
Nie ma stycznej do punktu , jest styczna do okręgu w punkcie A
8 sie 16:43
maciu: no bo mają takie same kąty chyba nie ? co to ma dorzeczy jak jest kolejnosc tych liter
8 sie 16:44
Jerzy:
wlaśnie pytam, dlaczego te dwa kąty są takie same ( mają taka samą miarę ) ?
8 sie 16:45
maciu: no bo jak masz trójkąt prostokątny równoramienny A B C nie?
to wszystkie boki mają po 60 stopni bez względu na to czy to jest trójkąt ACB czy BCA
8 sie 16:47
Jerzy:
Kat BAS ma wierzchołek w punkcie A
Kąt ABS ma wierzchołek w punkcie B
Jak nazwiesz trójkąt ABS ?
8 sie 16:49
maciu: równoramienny?
8 sie 16:50
Jerzy:
Dobra , czyli katy przy podstawie są identyczne,zatem BAS = ABS = γ
α + γ = 90 ⇔ γ = 90 − α = ?
8 sie 16:52
maciu: to o to chodzi że ten kąt jest 2 razy większy od dopisanego i dlatego ma być 124?
8 sie 16:53
Jerzy:
oblicz kąt γ ( post 16:52)
8 sie 16:53
maciu: nie pojmuje ...
8 sie 16:55
maciu: a=45?
8 sie 16:56
Jerzy:
ile wynosi kąt α ?
8 sie 16:56
maciu: 62 stopnie
8 sie 16:57
maciu: y=28
8 sie 16:57
Jerzy:
ile wynosi: α + γ = ?
8 sie 16:57
maciu: 62+28=90
8 sie 16:58
Jerzy:
Wreszcie ... γ = 28
Teraz masz obliczyć kat β w trójkącie ABS .... β = ?
8 sie 16:58
maciu: ale co mają te dane co je wyliczyłem do tego?
8 sie 16:59
maciu: ABS jest równoramienny to już wiemy że ma 2 takie same kąty w wierzchołkach i co dalej?
8 sie 17:01
Jerzy:
Jakie są katy w trójkącie ABS .... nazwij je literami,tak jak na drugim rysunku
8 sie 17:01
Jerzy:
Przecież twoim zadaniem jest policzyć kąt β !
8 sie 17:01
maciu: beta
8 sie 17:02
Jerzy:
trójkąt ma jeden kąt ?
8 sie 17:02
maciu: no rozumiem ale co to miało być te wuliczenia wczesniejsze do czego to
8 sie 17:02
maciu: 3 kąty
8 sie 17:03
Jerzy:
Przeczytaj uważnie, co masz obliczyć w tym zadaniu ?
8 sie 17:03
maciu: mam obliczyć miare kata beta
8 sie 17:04
Jerzy:
jakie katy są w trójkącie ABS ( wymień je) ?
8 sie 17:05
maciu: 2 wypukłe i jeden srodkowy przy S tak?
8 sie 17:05
Jerzy:
nazwij je literami greckimi
8 sie 17:06
maciu: A B S
8 sie 17:07
maciu: beta i 2 alfa
8 sie 17:07
Jerzy:
to nie są litery greckie ( popatrz na drugi rysunek)
8 sie 17:07
maciu: gamma
8 sie 17:08
maciu: beta i 2 gamma
8 sie 17:08
Jerzy:
γ − gamma
czyli mamy: γ , γ , β .... ile wynosi suma tych trzech katów ?
8 sie 17:08
maciu: 180
8 sie 17:09
Jerzy:
Ile wynosi γ ( już to obliczyłeś wyzej ) ?
8 sie 17:10
maciu: 28*2=56
180−56=124
8 sie 17:11
maciu: a może mi jeszcze dokładnie objaśnić ten wzór i kiedy go stosować?
8 sie 17:11
Jerzy:
I koniec zadania .... szukany kąt β = 124 o
8 sie 17:12
Jerzy:
Który wzór ?
8 sie 17:12
maciu: na to że coś tam sie sie równać 90 stopni, opisz mi dokłądnie go prosze i kiedy stosujemy żebym
to dobrze zrozumiał
8 sie 17:13
Jerzy:
Co tutaj jest do tłumaczenia ? ...kat prosty = 90o
proste prostopadłe przecinają się pod kątem prostym (90o)
8 sie 17:15
Jerzy:

α + β = 90
o
8 sie 17:16
8 sie 17:17
maciu: 360 /10 = 36 ale co dalej
8 sie 17:17
Jerzy:
mnożysz przez trzy, bo kat BSE składa się z trzech takich wycinków
8 sie 17:20
maciu: ale ten u góry trójkąt który ma 54 ,to dzieli sie na 2 odcinki to powino byc 2*36,czymu jest
54?
8 sie 17:22
Jerzy:
Szukany kat BGE jest katem wpisanym opartym na tym samym łuku co kąt 108o,
więc jest jego połową , czyli: 54o ... i po zadaniu
8 sie 17:22
maciu: czyli 3*36 jest ok?
8 sie 17:28
Jerzy:
tak
8 sie 17:28
Jerzy:
3*36 = 108 ... to jest miara kata środkowego
8 sie 17:29
maciu: tak już rozumiem
8 sie 17:33
maciu: na podstawie tego sie ten wierzchole wyliczy
8 sie 17:33
Jerzy:
8 sie 17:36
maciu: źle ten rysunek po on nie jest oparty na wierzchołku ale Ok,dzięki wielkie z tych wszystkich
zadan tylko 1 do mnie tak nie trafia no nie pojmuje niestety 17−15 szkoda bo chciałbym już
przejść do czegos nowego przed poprawką,ale wychodze teraz na zewnatrz na rower sie przejechac
jak wroce to moze to do mnie dotrze jak to zrobic,bo nie cholery tego nie rozumiem,skad tam
kat prosty? itp,musze ochłonąć
8 sie 17:39