Zadania z logarytmami, potęgami, równaniami, oraz wyznaczanie równania prostej
niki0393: Witam, mam parę zadanek, których kompletnie nie pamiętam jak się robi i potrzebuję pilnie
pomocy
oraz wytłumaczenia tego krok po kroku

1. Wiadomo, że 2
x * 3
x = 216. Wyznacz x.
2. Oblicz 3
5 + 3
5 + 3
5. Wynik podaj jako potęgę o podstawie 3
3. Rozwiąż równanie log
x+3(4x+9)=2.
4. Rozwiąż równanie log
x+1(4x+1)=2.
5. Rozwiąż równanie 2
x2 +2 = 8. (x jest do potęgi 2, ale nie wiem jak to zrobić)
6. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej y=5x+3 i przechodzącej przez punkt (−1,2).
7. Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej y=2x−4 i przechodzącej przez punkt (−2,3).
[P[Liczę na szybkie rozwiązanie wraz z wytłumaczeniem, a nie kawałek obliczeń,a później
"dokończ sama"

]]
8 sie 14:03
maciu: umiesz liczyc licz na siebie
8 sie 14:05
niki0393: @maciu właśnie takiej odpowiedzi nie chciałam
8 sie 14:10
Jerzy:
1) ⇔ (2*3)x = 216 ⇔ 6x = 63 ⇔ x = 3
8 sie 14:15
Jerzy:
2) ... = 3*35 = 31+5 = 36
8 sie 14:15
Jerzy:
5) .... ⇔ xx2+2 = 23 ⇔ x2 + 2 = 3 ⇔ x2 = 1 ⇔ x = 1 lub x = −1
8 sie 14:17
Jerzy:
| | 1 | |
2 = − |
| *(−1) + k .... z tego równania oblicz: k |
| | 5 | |
8 sie 14:18
Jerzy:
3) Pomogę ... jakie muszą być założenia ?
8 sie 14:35
maciu: k musi byc liczba dodatnią a tak włogule to b nie k
Y=AX+B
8 sie 14:36
niki0393: @Jerzy dziękuję bardzo, ale nie bardzo rozumiem dlaczego w zadaniu 2, znika jedna 35... i
zadanie 2 skąd się wzięło xx2+2. A w zadaniu 3 nie mam nic innego podanego tylko tyle...
8 sie 14:38
Jerzy:
Nie wtrącaj się "geniuszu matematyczny" ... i do tego z głupim komentarzem ...
"włogule to b nie k " ( popracuj też nad językiem polskim )
8 sie 14:39
Jerzy:
Zad.2)

+

+

= 3

3
5 + 3
5 + 3
5 = 3*3
5 = 3
1*3
5 = 3
1+5 = 3
6
8 sie 14:41
maciu: a co ma język polski do matematyki? nie głupi komentarz bo wzór funkcji to y=ax+b
8 sie 14:42
Jerzy:
Zad.5) "palcówka" ... miało być: 2x2+3 = 23
8 sie 14:42
Jerzy:
Twoja wiedza matematyczna jest żałosna ... a czy: y = mx + n ... to już nie jest wg ciebie
równanie prostej ?
8 sie 14:44
Jerzy:
Zad.3) ... pytam Ciebie , jakie na wstępie musimy zrobić założenia ?
8 sie 14:45
maciu: a spierdalaj
8 sie 14:46
Jerzy:
Ty prostaku jeden ... licz się ze słowami, bo za chwile twoje wszystkie posty znikną
8 sie 14:49
nick: macio jaki burak XDDD
8 sie 18:08