równanie wykładnicze
ppp: (34)x+5=(43)x+1
(34)x+5=(34)−x−1
x+5=−x−1
2x=6
x=−3
Nie rozumiem skąd to −3,a nie 3.
8 sie 11:50
omikron: x+5=−x−1
Tutaj jest błąd, po przeniesieniu będzie
2x=−6
8 sie 11:52
ppp: czyli jak przenosimy to zmieniam znaki tylko z lewej (−5−1=−6)?
8 sie 11:56
omikron: Cokolwiek przenosisz, musisz zmienić tego znak. Tutaj będzie
x+x=−1−5
8 sie 11:58
Jerzy:
"przenosisz" .... mówimy potocznie ,ale faktycznie do obydwu stron równania dodajesz lub
odejmujesz tą samą liczbę:
x + 5 = − x − 1 ( dodajemy obustronnie x) ⇔ x + x + 5= −x + x − 1 ⇔ 2x + 5 = − 1
teraz odejmujemy obustronnie liczbę 5 ⇔2x + 5 − 5 = −1 − 5 ⇔ 2x = −6
8 sie 12:18