matematykaszkolna.pl
Ilosc pierwiastkow 6latek: rysunekmam pytanie czy jest iiny sposob na okreslenie ilosci pierwiastkow rownania stopnia trzeciego niz narysowanie wykresu? No bo np wykres y=x3−2x−5(niebieski przecina os OX w 1 punkcie czyli jeden pierwiastek y=x3−8x+6 (zielony w 3 miejscach (czyli sa 3 pierwiastki Pytam w kontekscie obliczenia tego pierwiastka metoda iteracyjna Newtona Np dla x3−2x−5=0 jesli oznacze f(x)=x3−2x−5 to f(2)= 8−4−5=−1 f(3)= 27−6−5=16 Juz wiem ze pierwiastek lezy pomiedzy x=2 i x=3 Ale bez wykresu nie wiem czy jeszce to rownanie nie ma innych pierwiastkow
8 sie 00:02
jc: Istnieje metoda ogólna (dobra dla dowolnego wielomianu): http://www.deltami.edu.pl/temat/matematyka/algebra/2016/01/27/Twierdzenie_Sturma/ Ale ja i tak wolę wykresy emotka
8 sie 08:19
6latek: Witajemotka Troche to dla mnie niezrozumiale . Zdecydowanie wykres emotka ja wroce do tego ale w pozniejszym terminie .
8 sie 08:44
6latek: jc emotka Chociaz tak sie zastananwiam czy ktos oprocz studentow matematyki dla ktorych to honor umiec takie rownania rozwiazywac ,jeszce rozwiazuje ? Zwlaszcza ze wzory Cardano sa naprawde ciezkie i niepraktyczne Pokazuje autor jak w praktyce rozwiazywc takie rownania i np jest metoda tablicowa ale nalezy miec do tego tablice (sa rosyjskie ale teraz niedostepne i takie rownanie ta metoda rozwiazuje sie w dwie minuty emotka
8 sie 12:07
Mila: Jeżeli interesuje Cię tylko liczba rozwiązań rzeczywistych to liczysz Δ dla tej postaci równania. 1) x3−8x+6 =0
 −8 6 
Δ=(

)3+(

)2<0 ⇔3 różne rozwiązania rzeczywiste
 3 2 
2) x3−2x−5 =0
 −2 −5 8 25 
Δ=(

)3+(

)2=−

+

>0⇔jeden pierwiastek rzeczywisty.
 3 2 27 4 
3) jeśli Δ=0 x1=x2=3(q/2), x3=−2x1 q− wyraz wolny
8 sie 18:20
6latek: Dobry wieczor Milu emotka Pozdrawiam Tak zgadza sie ale z Tw Sturma mam przedzialy gdzie nastepuje zmiana znakow . na razie zostawiam te rownania . Przyjdzie na nie wlasciwa pora . Teraz poczytam o rozwiazywaniu rownan w liczbach calkowitych
8 sie 23:20