Ilosc pierwiastkow
6latek:

mam pytanie
czy jest iiny sposob na okreslenie ilosci pierwiastkow rownania stopnia trzeciego niz
narysowanie wykresu?
No bo np wykres y=x
3−2x−5(niebieski przecina os OX w 1 punkcie czyli jeden pierwiastek
y=x
3−8x+6 (zielony w 3 miejscach (czyli sa 3 pierwiastki
Pytam w kontekscie obliczenia tego pierwiastka metoda iteracyjna Newtona
Np dla x
3−2x−5=0 jesli oznacze f(x)=x
3−2x−5
to f(2)= 8−4−5=−1
f(3)= 27−6−5=16
Juz wiem ze pierwiastek lezy pomiedzy x=2 i x=3
Ale bez wykresu nie wiem czy jeszce to rownanie nie ma innych pierwiastkow
8 sie 00:02
8 sie 08:19
6latek: Witaj

Troche to dla mnie niezrozumiale . Zdecydowanie wykres

ja wroce do tego ale w pozniejszym terminie .
8 sie 08:44
6latek: jc 
Chociaz tak sie zastananwiam czy ktos oprocz studentow matematyki dla ktorych to honor umiec
takie rownania rozwiazywac ,jeszce rozwiazuje
?
Zwlaszcza ze wzory Cardano sa naprawde ciezkie i niepraktyczne
Pokazuje autor jak w praktyce rozwiazywc takie rownania i np jest metoda tablicowa ale nalezy
miec do tego tablice (sa rosyjskie ale teraz niedostepne
i takie rownanie ta metoda rozwiazuje sie w dwie minuty
8 sie 12:07
Mila:
Jeżeli interesuje Cię tylko liczba rozwiązań rzeczywistych to liczysz Δ dla tej postaci
równania.
1) x
3−8x+6 =0
| −8 | | 6 | |
Δ=( |
| )3+( |
| )2<0 ⇔3 różne rozwiązania rzeczywiste |
| 3 | | 2 | |
2)
x
3−2x−5 =0
| −2 | | −5 | | 8 | | 25 | |
Δ=( |
| )3+( |
| )2=− |
| + |
| >0⇔jeden pierwiastek rzeczywisty. |
| 3 | | 2 | | 27 | | 4 | |
3) jeśli
Δ=0
x
1=x
2=
3√(q/2), x
3=−2x
1
q− wyraz wolny
8 sie 18:20
6latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Tak zgadza sie ale z Tw Sturma mam przedzialy gdzie nastepuje zmiana znakow .
na razie zostawiam te rownania . Przyjdzie na nie wlasciwa pora .
Teraz poczytam o rozwiazywaniu rownan w liczbach calkowitych
8 sie 23:20