długość odcinka
nowaa: Podaj współrzędne trzech różnych punktów, których odległości od końców odcinka AB
są równe gdy:
A=(−5;2) B=(−3;8)
Proszę o pomoc
8 sie 00:00
omikron: 1) Znajdź równanie prostej, na której znajdują się punkty A i B
2) Znajdź równanie symetralnej do AB
3) Wybierz dowolne trzy punkty z symetralnej
8 sie 00:11
nowaa: Bardzo dziekuję
8 sie 00:13
6latek: Do napisania rownania symetralnej AB wystarczy sama wspolczynnik kierunkowy prostej AB
8 sie 00:14
omikron: Proszę

Korzystam tutaj z definicji symetralnej, jest ona zbiorem punktów równo odległych od końców
odcinka.
8 sie 00:15
omikron: 6latek, to prawda, ale po wyliczeniu a, b to kwestia kilku sekund, więc nie zaszkodzi jak
odnajdzie cały wzór funkcji.
8 sie 00:17
6latek: NIe zrozumiales
Do napisania symetralnej AB wystarczy sam wspolczynnik kierunkowy(a) prostej AB
Wspokczynnik kierunkowy symetralnej (a
1) policzysz ze wzoru a*a
1=−1
Nie ma potrzeby pisania calego rownania prostej AB
8 sie 00:22
6latek: Juz napisales (troche sie guzdralem
8 sie 00:23
omikron:
8 sie 00:24
nowaa:
jeszcze raz dziekuję
8 sie 19:43
jc: 6latku, nie prościej tak?
Środek odcinka = (1/2) [ (−5,2) + (−3,8)] = (−4,5)
Wektor łączący nasze punkty = (−3,8) − (−5,2) = (2,6) || (1,3)
Symetralna: (x+4) + 3(y−5) = 0 lub inaczej x + 3y = 11.
Przykładowe punkty na symetralnej: (11,0), (8,1), (5,2), ...
8 sie 20:13