Wazon w kształcie stożka wypełniono do połowy wodą. Jaki jest stosunek objętości
menda1: Wazon w kształcie stożka wypełniono do połowy wodą. Jaki jest stosunek objętości częsci pustej
do części wypełnionej wodą?
6 sty 19:09
Waniliowa: 1. oblicz objętość całego stożka
2. oblicz objętość stożka pustego (1/4 pola podstawy koła całego oraz połowa wysokości całego i
wzór na stożek)
3. Odejmij pusty od całości
4. podzien cześć pustą przez pełną
6 sty 19:17
menda1: takie głupie pytanie zadam

a jak mam to wszystko obliczyć skoro nie mam żadnych danych?^^ mam podać stosunek
6 sty 19:20
Eta:
Podam prostszy sposób:
stożki mały ( wypełniony wodą ) i cały flakon są podobne
w skali: k=2
| | Rd | | Hd | | 2 | |
bo: |
| = |
| = |
| = 2
|
| | rm | | Hm | | 1 | |
zatem V
d= 8V
m
to V cz. pustej = V
d − Vm= 8Vm −V
m = 7V
m
| | Vcz. pust. | | 7Vm | |
to |
| = |
| = 7 |
| | Vm | | Vm | |
6 sty 19:30
menda1: mhm, mhm. Mniej więcej rozumiem^^ dziękuję ślicznie ; )
6 sty 19:41
Eta:
zapamiętaj ,że stosunek objętości brył podobnych równy jest sześcianowi skali
podobieństwa
| | Vd | |
zatem : jak k= 2 to; |
| = k3 = 23= 8 |
| | Vm | |
6 sty 19:46