prawdopodobieństwo
halina kiepska: rzucamy 4 razy symetryczną sześcienną kostką do gry.Oblicz prawdopodobieństwo że za każdym
razem otrzymamy parzystą liczbę oczek.
.
.
.
.
Sprawdźcie czy to rzeczywiście 1/16 tak jak obliczyłam
7 sie 22:39
omikron: |Ω|=64=24*34=16*34
|A|=34
P(A)=116
Dobrze.
7 sie 22:42
Saizou :
| | 1 | | 1 | |
Rzuty kostką są niezależne, zatem P(zawsze parzysta")=( |
| )4= |
| |
| | 2 | | 16 | |
7 sie 22:42
Smule: Dwie parzyste, dwie nieparzyste
32*32
Cztery parzyste
34
Cztery nieparzyste
34
A = 3*34
Ω = 64
P(A) = ..
7 sie 22:47
Smule: Eee to gdzie zrobiłem błąd jeśli mogę spytać?
7 sie 22:48
Saizou :
czemu liczysz 2 parzyste, 2 nieparzyste
7 sie 22:54
Mila:
A− wyrzucono 4 razy parzystą liczbę oczek
Schemat 4 prób Bernoulliego.
| | 1 | |
p= |
| prawd. sukcesu w pojedynczej próbie |
| | 2 | |
| | 1 | |
q= |
| prawd. porażki w pojedynczej próbie |
| | 2 | |
| | | | 1 | | 1 | |
P(A)=P4(k=4)= | p4*q0=( |
| )4= |
| |
| | | 2 | | 16 | |
7 sie 23:25