7 sie 22:35
Saizou :
taki może niekulturalny wierszyk:
"Nigdy cholero nie dziel przez zero"
a wiemy że mianownik zastępuje znak dzielenia, zatem x−5 nie może być zerem, a stąd x≠5
7 sie 22:36
maciu: a to nie jest tak że rozwiązaniem ma być taka cyfra żeby się wyzerowało?
7 sie 22:37
maciu: przecież 5 będzie rozwiązaniem które spełni to działanie
7 sie 22:38
Saizou :
no ma być, ale dziedzina jest ważniejsza. Najpierw ją odczytujesz, a potem coś robisz
7 sie 22:39
Saizou :
no to załóżmy na chwilę że x=5 jest rozwiązaniem, zatem gdy "wrzucimy" za x liczbę 5 otrzymamy
0.
Sprawdźmy to !
| | 52+25 | | 25+25 | | 50 | |
Wrzucam 5 i otrzymuję |
| = |
| = |
| |
| | 5−5 | | 5−5 | | 0 | |
a czy możemy mnożyć przez 0
7 sie 22:40
Saizou :
* dzielić
7 sie 22:41
maciu: nie pojmuje chodzi o to że piatka była by rozwiązaniem,ale nie może być bo wykluczyliśmy ją w
dziedzinie
?
7 sie 22:41
maciu: hdyby była taka sytuacja że
52 −25 a nie +, o to mi chodzi
7 sie 22:42
Saizou :
tak
maciu
5 nie jest rozwiązaniem bo nie ma jej w dziedzinie
7 sie 22:43
maciu: ale słuchaj jak by było
52−25 podzielić na to co by to było
5−5
7 sie 22:44
maciu: było by rozwiązanie przecież ...
7 sie 22:44
Saizou :
nawet gdyby było tak
| x2−25 | |
| , to najpierw odczytujemy dziedzinę  to jest ważniejsze, a stąd wiemy że |
| x−5 | |
x≠5
7 sie 22:45
maciu: mamy tak
x2+25 = 0 dlaczego nie ma rozwiazac ,przeciez 5 jest rozwiazaniem ktos wie?
x−5
7 sie 22:46
maciu: czyli ta 5 jest rozwiązaniem,ale nie może być bo dziedzina ją wyklucza TAK?
7 sie 22:47
Saizou :
ale jak nie wierzysz to zobaczmy
| | x2−25 | |
gdyby x=5 było by rozwiązaniem |
| , tzn. |
| | x−5 | |
| 52−25 | | 25−25 | | 0 | |
| = |
| = |
| a ile to jest 1 czy 0, czy jeszcze coś innego ? |
| 5−5 | | 5−5 | | 0 | |
7 sie 22:47
maciu: to jest 0,ale mi sie wydaje ze to jest rozwiazenie,bo nawet w funkcji kwadratowej jak jest
delta 0 to ma 1 rozwiazzanie
7 sie 22:49
maciu: 5 była by rozwiazaniem,ale nie jest bo dziedzina to wyklucza no nie?
7 sie 22:49
Saizou :
TAK, w takich zadaniach najlepiej będzie ci robić coś takiego:
1. Wyznaczasz dziedzinę

2. Obliczasz
3. Sprawdzasz czy rozwiązanie jest w dziedzinie, jeśli tak hurra udało na się, jeśli nie to
odrzucamy to rozwiązanie które nie jest w dziedzinie
UWAGA może się zdarzyć np. taka sytuacja, że dziedzina to x \in (−
∞,3)
a rozwiązania to x=5 oraz x=−7, wtedy x=5 odrzucamy bo nie jest w dziedzinie,
a x=−7 zostaje bo jest w dziedzinie
7 sie 22:50
Saizou :
| | 0 | |
PS. |
| to symbol nieoznaczony, ale tym sobie nie zaprzątaj głowy, dla ciebie to jest |
| | 0 | |
sygnał, że coś jest źle
7 sie 22:51
Jack: @Saizou
mnie bardzo ciekawi dlaczego 1
∞ to symbol nieoznaczony...
przeciez caly czas jest 1...
7 sie 23:03
Saizou :
| | 1 | |
z tego co pamiętam to się wzięło z tej granicy limn→∞(1+ |
| )∞, co by można niepoprawnie |
| | n | |
uprościć do 1
∞
7 sie 23:22