matematykaszkolna.pl
Interpolacja wielomianowa lub sklejana WodaDemineralizowana: Witam, chciałbym zapytać czy może mi ktoś wytłumaczyć na prostym przykładadzie najlepiej na czym polega interpolacja wielomianowa lub sklejana Czytam o tym na różnych stronach ale nie bardzo rozumiem więc proszę o pomoc. chodzi mi o przykłady w przestrzeni dwuwymiarowej (bo szybciej zrozumiem emotka ). Np: mając punkty: x1 = 1 y1 = 1 x2 = 2 y2 = 2 x3 = ? y3 = ? x4 = 4 y4 = 4 szukam x3 oraz y3 Wiem że za pomocą interpolacji liniowej skorzystam ze wzoru
 x2+x4 
x3' =

2 
 y2+y4 
y3' =

2 
i zrobione. Ale w jaki sposób obliczyć to za pomocą interpolacji wielomianowej lub sklejanej (spline) (Wiem podałem za prosty przykład chyba jeśli chodzi o interpolacje inną niż liniowa)
7 sie 22:31
wmboczek: interpolacja wielomianowa − musisz znaleźć wielomian przechodzący przez dane punkty 2 punkty y=ax+b 3 punkty y=ax2+bx+c ... interpolacja sklejana − z góry narzucasz stopień wielomianu między grupami punktów, często z warunkiem gładkości na łączeniach np punkty A i B i parabola + pochodna w A y=ax2+bx+c i y'=2ax+b dalej punkty B i C i parabola + pochodna w B
8 sie 12:35
WodaDemineralizowana: I jeszcze takie pytanie. Chodzi mi o interpolacje Lagrange’a . Interpolacja liniowa ma wzór :
 yi+1−yi−1 
yi = yi−1 +

(xi−xi−1)
 xi+1−xi−1 
a więc aby wyliczyć według tego wzoru yi muszę znać wartość xi. Ale moge też skorzystać ze wzoru gdy nie znam wartosci xi ani yi. Jest to wzór rozdzielony(tak sobie to nazwałem emotka czyli dla x:
 xi−1+xi+1 
xi=

2 
a dla y:
 yi−1+yi+1 
yi=

2 
Prawda? − (to moje pytanie pierwsze emotka Natomiast interpolacja Lagrange’a posiada wzór:
 x−xj 
w(x) = ∑ fiLi(x) gdzie Li(x) = ∏

xi−xj 
nad sigmą powinno pisać "n" a pod sigmą ze "i=0" Więc pytanie drugie: We wzorze Lagrange’a który podałem powyżej także musimy podać x ( bo W (x) ) , tak jak w pierwszym wzorze interpolacji liniowej. Więc pytanie , czy istnieje w interpolacji Lagrange’a wzór dla nieznanej wartosci x i y ? (np: mając znaną wartość xi,xi+1,xi+2,yi,yi+1,yi+2 chcę obliczyć za pomocą tej interpolacji lagrenga xi+3 i yi+3 )
14 sie 18:20
wmboczek: ten pierwszy wzór to po prostu wykorzystanie tego, że inne punkty leżą na tej samej linii y=ax+b i bez problemu możemy wyznaczyć punkty po drodze wielomian Lagrange'a zmieni swój stopień przy zmianie liczby punktów dla 3 danych pkt i 4 nieznanego otrzymasz parabolę y=ax2+bx+c i leżący na niej punkt 4ty dla 4 danych pkt otrzymasz wielomian stopnia 3
14 sie 21:05