Interpolacja wielomianowa lub sklejana
WodaDemineralizowana: Witam, chciałbym zapytać czy może mi ktoś wytłumaczyć na prostym przykładadzie najlepiej na
czym polega interpolacja wielomianowa lub sklejana


Czytam o tym na różnych stronach ale nie bardzo rozumiem więc proszę o pomoc.
chodzi mi o przykłady w przestrzeni dwuwymiarowej (bo szybciej zrozumiem

).
Np: mając punkty:
x1 = 1
y1 = 1
x2 = 2
y2 = 2
x3 = ?
y3 = ?
x4 = 4
y4 = 4
szukam x3 oraz y3
Wiem że za pomocą interpolacji liniowej skorzystam ze wzoru
i zrobione.
Ale w jaki sposób obliczyć to za pomocą interpolacji wielomianowej lub sklejanej (spline)


(Wiem podałem za prosty przykład chyba jeśli chodzi o interpolacje inną niż liniowa)
7 sie 22:31
wmboczek: interpolacja wielomianowa − musisz znaleźć wielomian przechodzący przez dane punkty
2 punkty y=ax+b
3 punkty y=ax2+bx+c ...
interpolacja sklejana − z góry narzucasz stopień wielomianu między grupami punktów,
często z warunkiem gładkości na łączeniach
np punkty A i B i parabola + pochodna w A
y=ax2+bx+c i y'=2ax+b
dalej punkty B i C i parabola + pochodna w B
8 sie 12:35
WodaDemineralizowana: I jeszcze takie pytanie. Chodzi mi o interpolacje Lagrange’a .
Interpolacja liniowa ma wzór :
| | yi+1−yi−1 | |
yi = yi−1 + |
| (xi−xi−1) |
| | xi+1−xi−1 | |
a więc aby wyliczyć według tego wzoru y
i muszę znać wartość x
i.
Ale moge też skorzystać ze wzoru gdy nie znam wartosci x
i ani y
i.
Jest to wzór rozdzielony(tak sobie to nazwałem

czyli dla x:
a dla y:
Prawda

? − (to moje pytanie pierwsze

Natomiast interpolacja Lagrange’a posiada wzór:
| | x−xj | |
w(x) = ∑ fiLi(x) gdzie Li(x) = ∏ |
| |
| | xi−xj | |
nad sigmą powinno pisać "n" a pod sigmą ze "i=0"
Więc pytanie drugie:
We wzorze Lagrange’a który podałem powyżej także musimy podać x ( bo W (x) ) ,
tak jak w pierwszym wzorze interpolacji liniowej. Więc pytanie , czy istnieje
w interpolacji Lagrange’a wzór dla nieznanej wartosci x i y

?
(np: mając znaną wartość x
i,x
i+1,x
i+2,y
i,y
i+1,y
i+2
chcę obliczyć za pomocą tej interpolacji lagrenga x
i+3 i y
i+3 )
14 sie 18:20
wmboczek: ten pierwszy wzór to po prostu wykorzystanie tego, że inne punkty leżą na tej samej linii
y=ax+b i bez problemu możemy wyznaczyć punkty po drodze
wielomian Lagrange'a zmieni swój stopień przy zmianie liczby punktów
dla 3 danych pkt i 4 nieznanego otrzymasz parabolę y=ax2+bx+c i leżący na niej punkt 4ty
dla 4 danych pkt otrzymasz wielomian stopnia 3
14 sie 21:05