proszę o rozwiązanie
anna: wyznacz liczbę liczb całkowitych spełniających nierówność
| | x5 | | 16x3 | |
f,(x) ≤ 0 gdzie f(x) = |
| − |
| |
| | 5 | | 3 | |
i teraz policzyć pochodną
7 sie 21:36
omikron: Stosujesz wzór na pochodną iloczynu.
f(x)=115*(3x5−80x3)
f'(x)=115*(15x4−240x2)=115*x2*(15x2−240)=
=115*x2*15(x2−16)=115*x2*15*(x−4)*(x+4)=
=x2(x−4)(x+4)
Teraz rysujesz wykres nierówności f'(x)≤0 i dalej już prosto.
7 sie 21:52
Saizou :
a po co sobie utrudniać
| | x5 | | 16x3 | | 5x4 | | 16•3x2 | |
f'(x)=( |
| )'−( |
| )'= |
| − |
| =x4−16x2 |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 3 | |
7 sie 21:52
anna: czyli tych liczb będzie 9
x = {−4,−3,−2,−1,0,1,2,3,4,}
7 sie 22:30
omikron: Tak
7 sie 22:30
anna: dziękuję
7 sie 22:31