7 sie 21:17
6latek: Rozwiazaniem rownaniaia jest konktertna liczba
natomiast rozwiazniem nierownosci jest jest przedzial liczbowy
7 sie 21:22
maciu: nie pojmuje
7 sie 21:23
maciu: przeciez tam wystarczy liczbe podstawic zeby sie zgadzało to skad sie wziely te przedziały?
7 sie 21:25
6latek: NIc na to nie poradze .
Musisz sobie poczytac o rozwiazywaniu nierownosci ostrych i slabych .
Takze o przedzialch jakie sa rodzaje przedzialow .WIedziec dlaczego jesli jest w nierownosci
znak np ≥ lub ≤ to rozwiazmiwm jest przedzial domkniety
a jesli np znak < lub > to przedzial otwarty
7 sie 21:27
6latek: I jesli dzielimy lub mnozymy nierownosc przez liczbe ujemna to zmienamy zwrot nierownosci na
przeciwny
7 sie 21:30
7 sie 21:32
maciu: ja tego nie rozumie zrobilem tabelke
2x−3
x 0 −2 3
y −3 −7 3
rysuje te prosta ale punkty przeciecia inne niz w odpwiedzu
7 sie 21:34
omikron: Tak jak miejsce zerowe jest dla y=0, to punkt przecięcia z osią Oy jest dla x=0.
Podstawiasz x=0 i rozwiązujesz.
y=2*0−3=0−3=−3
Szukany punkt ma współrzędne (0,−3)
7 sie 21:37
7 sie 21:38
omikron: Może patrzysz na zły kąt? Większy kąt leży naprzeciwko dłuższej przyprostokątnej.
7 sie 21:39
maciu: to zadanie jest chore z 21 38, przeciez mozna narysowac trojkat z roznych perspektyw skad mam
wiedziec ze on ma byc tak narysowany>
7 sie 21:40
6latek: Pisalem przeciez wczoraj ze jesli mamy wzor funkcji
y=ax+b to wspolczynnik b informuje nas o tym w jakim punkcie wykres przecina os OY
mamy wzor y=2x−3 widzimy ze b=−3 wiec punkt ma wspolrzedne (0,−3)
To jest zadanie na kilka sekund
Ale Ty kolego nie czytasz to co sie do Ciebie piszse tylko jak to sie ma do zadnia
Tak samo jak masz wzor funkcji kwadratowej
y=ax2+bx+c tak samo wspolczynnik c informuje nas w jakim puncie parabila przecina os OY
7 sie 21:43