matematykaszkolna.pl
zad za 1pku maciu: https://matematykaszkolna.pl/strona/4456.html o co w tym chodzi ? dlaczego tam są jakieś przedziały?
7 sie 21:17
6latek: Rozwiazaniem rownaniaia jest konktertna liczba natomiast rozwiazniem nierownosci jest jest przedzial liczbowy
7 sie 21:22
maciu: nie pojmuje
7 sie 21:23
maciu: przeciez tam wystarczy liczbe podstawic zeby sie zgadzało to skad sie wziely te przedziały?
7 sie 21:25
6latek: NIc na to nie poradze . Musisz sobie poczytac o rozwiazywaniu nierownosci ostrych i slabych . Takze o przedzialch jakie sa rodzaje przedzialow .WIedziec dlaczego jesli jest w nierownosci znak np ≥ lub ≤ to rozwiazmiwm jest przedzial domkniety a jesli np znak < lub > to przedzial otwarty
7 sie 21:27
6latek: I jesli dzielimy lub mnozymy nierownosc przez liczbe ujemna to zmienamy zwrot nierownosci na przeciwny
7 sie 21:30
7 sie 21:32
maciu: ja tego nie rozumie zrobilem tabelke 2x−3 x 0 −2 3 y −3 −7 3 rysuje te prosta ale punkty przeciecia inne niz w odpwiedzu
7 sie 21:34
omikron: Tak jak miejsce zerowe jest dla y=0, to punkt przecięcia z osią Oy jest dla x=0. Podstawiasz x=0 i rozwiązujesz. y=2*0−3=0−3=−3 Szukany punkt ma współrzędne (0,−3)
7 sie 21:37
maciu: https://matematykaszkolna.pl/strona/4545.html co jest nie tak rysuje trójkąt ale mi wychodzi odp d
7 sie 21:38
omikron: Może patrzysz na zły kąt? Większy kąt leży naprzeciwko dłuższej przyprostokątnej.
7 sie 21:39
maciu: to zadanie jest chore z 21 38, przeciez mozna narysowac trojkat z roznych perspektyw skad mam wiedziec ze on ma byc tak narysowany>
7 sie 21:40
6latek: Pisalem przeciez wczoraj ze jesli mamy wzor funkcji y=ax+b to wspolczynnik b informuje nas o tym w jakim punkcie wykres przecina os OY mamy wzor y=2x−3 widzimy ze b=−3 wiec punkt ma wspolrzedne (0,−3) To jest zadanie na kilka sekund Ale Ty kolego nie czytasz to co sie do Ciebie piszse tylko jak to sie ma do zadnia Tak samo jak masz wzor funkcji kwadratowej y=ax2+bx+c tak samo wspolczynnik c informuje nas w jakim puncie parabila przecina os OY
7 sie 21:43