7 sie 19:46
Marcin: wyciagnac przed nawias
7 sie 19:49
yht:
w tego typu zadaniach podstawiaj sobie jakieś "łatwe" liczby np. a=1, b=2, i do przykładu, i
(takie same liczby a=1, b=2) do odpowiedzi
potem policz wszystko
jesli wynik z przykładu pokrył się z którąś z odp. to zaznaczasz właśnie tę odp.
7 sie 19:49
maciu: yakie cos moze przejsc? zaraz testuje
7 sie 19:51
maciu: mamy 5a
2
za a podstawiam 3
to jest 5* 3
2
czy 15
2
?
7 sie 19:54
maciu: Marcin Dziękuje że pomagasz mi ale ja sie po to pytam zeby nie utrudniac sobie zycia,ja
poszukuje takich łatwych sposobów na rozwiazanie zadania
7 sie 19:55
yht:
5 * 32
7 sie 19:57
maciu: czyli najpierw potega potem dopiero sie mnoży cyfre przez wynik tej potegi tak?
7 sie 19:58
Yeti: Właśnie tak !
7 sie 19:59
maciu: jak mam za a 1 za b 2
to ile to jest
10ab ?
7 sie 20:01
Yeti:
10*1*2= ....
7 sie 20:02
maciu: 5(a−2b+3)
moge to tak wyliczyc ze nie 5*a itp tylko najpierw nawias i potem 5* to co wyszło w nawiasie?,
bo zrobiłem tak i dobrze wyszło ale nie wiem moze to przypaddek?
7 sie 20:04
yht:
tak, właśnie o to chodzi żeby najpierw nawias
7 sie 20:05
yht:
wadą tej metody jest to że czasami wyjdą 2 odpowiedzi prawidłowe
A przecież tylko 1 jest prawidłowa
Wtedy bierzesz nową parę liczb np. a=2, b=3 i testujesz tą parę na tych dwóch odpowiedziach,
które przy parze a=1, b=2 wyszły że są to dobre odpowiedzi
7 sie 20:08
maciu: najpierw nawias tak? a nie szkodzi ze wzory na mnozenie pominiete w tej metodzie?
7 sie 20:11
yht:
nie szkodzi, przecież najpierw wykonujemy działanie w nawiasie, stara zasada
7 sie 20:12
7 sie 20:36
7 sie 20:41
7 sie 20:43