Ciągi
Ignacy: Wiem że proste ale mózg mi nie działa.
an= 5n−1
b)Ile wyrazów ciągu należy do przedziału (10;60>
7 sie 17:39
Benny: 10<an≤60
7 sie 17:42
Ignacy: I jak to dalej?
7 sie 17:49
Benny: Rozwiąż tą podwójna nierówność.
7 sie 17:50
Ignacy: 11<5n<61
2<n<12
7 sie 17:51
6latek: Jesli wzor ogolny ciagu jest taki
an= 5*n−1 to najwyzej tych wyrazow moze byc 12 bo
a12= 5*12−1=60 miesci sie w przedziale
teraz a1= 5*1−1=4 (nie nalezy
a2= 5*2−1=9 ( nie nalezy
a3= 14 nalezy
czyli licz a3 a4 a5 i tak do a12
7 sie 17:54