7 sie 16:58
Saizou :
| | x−7 | |
f(x)= |
| D: x \in (−∞,2) u (2,+∞) |
| | 2x+a | |
wiemy że nie można dzielić przez 0, zatem
2x+a≠0 (stąd wyznaczamy x, bo dziedzina to zbiór x−ów)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x≠− |
| a , czyli naszym rozwiązaniem byłoby x \in (−∞,− |
| a) u (− |
| a, +∞) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
porównując ten przedział z treścią zadania mamy że
7 sie 17:20
maciu: o to chodzi ze jak zbior o −2 do 2
to za x 2 i mamy 2*2 to 4 i a musi być −4 tak?
7 sie 17:25
Saizou :
a czemu od −2 do 2 ?
7 sie 17:32
maciu: jest zbiór od −2,do 2 czy jakoś tAK
7 sie 17:34
Saizou : w matematyce nie ma czegoś takiego "czy jakoś tak", musisz sprecyzować o co ci chodzi
7 sie 18:49
maciu: dlaczego w tym zbiorze jest od minus nieskonczonosci do 2, ja nic nie rozumiem z tego prosze mi
to wyjasnic
7 sie 18:51
maciu: ja to rozumiem tak ze w tym zbiorze jest 2 to mnoze przez 2 dziedzine i dlatego −4
7 sie 18:54
maciu: nie pojmuje tego
7 sie 18:55
Smule: Nie można dzielić przez zero. Z dziedziny wykluczony jest x = 2, czyli
2x + a = 0 dla x = 2
7 sie 18:58
maciu: ale dlaczego niby wykluczamy 2? dziedziny?
7 sie 18:59
Smule: Ok to inaczej.
Podaj dziedzinę następujących funkcji
f(x) =
√x + 6
Wskazówka
pierwiastek jest zawsze większy od 0 i nie można dzielić przez 0
7 sie 19:01
Smule: Pierwiastek jest zawsze większy lub równy 0 sry
7 sie 19:02
maciu: w tym drugim x=−7, w trzecum pierwiastek z 6 lub −6 i w pierwszym tak samo dobrze? a jesli
nie to czemu
7 sie 19:02
Smule: Nie
W drugim
Nie można dzielić przez 0
czyli x należy do rzeczywistych poza 7
A w 3 i 1 źle
7 sie 19:05
Smule: Przeczytaj jeszcze raz co napisałem:
Nie można dzielić przez 0
Pierwiastkek jest zawsze większy lub równy 0
7 sie 19:06
maciu: mi chodziło że musi być rózne od tych cyfr co wypisałem
7 sie 19:07
maciu: mi chodziło że nie może być tymi liczbami!
7 sie 19:08
Smule: To drugie dobrze
1 i 3 źle
Zobacz jeśli masz pierwiastek w liczniku to wyrażenie musi być większe równe 0
Rozwiąż równanie
√x + 6 ≥ 0
A jeśli masz pierwiastek na dole to musi być większy od 0, bo nie można dzielić przez 0
√x + 6 > 0
7 sie 19:10
maciu: przepraszam ale ja nic z tego nie rozumiem to jest za trudne dla mnie
7 sie 19:11
Smule: Jeszcze raz
Czy może być taki pierwiastek √−7?
7 sie 19:12
6latek: Smule nie mac mu
ma byc x+6≥0 i to jest nierownosc
x+6>0
Jemu musisz pisac precyzyjnie
7 sie 19:13
maciu: co do zadania z linka u góry rozumiem ze a ma byc 1/2 ale jak to sie ma do zadania to nic a
nic!
7 sie 19:15
maciu: 1/2 w dziedzinie
7 sie 19:15
maciu: aha bo 4*1/2 to 2 i sie wyzeruje ogarnelem
7 sie 19:16
maciu: dobrze to rozumiem?
7 sie 19:19