proszę o rozwiązanie
anna: | | 4 | |
udowodnij że funkcja f(x) = x+4 + |
| dla x > 0 przyjmuje wartości |
| | x | |
nie mniejsze od 8
(x−2)(x+2)=0
x=2 ⋁ x =−2sprzeczne z zał
dla x =2
f(2) = 8 ZW = < 8 ,+
∞ )
nie wiem czy dobrze robię
7 sie 13:00
Janek191:

Prawie dobrze. Pokaż,że funkcja ma minimum lokalne dla x = 2 równe f(2) = 8
7 sie 13:07
Saizou :
skoro x>0 to Am≥Gm
| | 4 | |
x+4+ |
| ≥8  |
| | x | |
7 sie 13:40
Yeti:
7 sie 13:58
anna: nie rozumiem zapisu Saizou
7 sie 15:04
Yeti:
2 sposób
przekształcamy tę nierówność równoważnie mnożąc przez x>0
x
2+4+4x−8x≥0 ⇔x
2−4x+4≥0 ⇔(x−2)
2≥0
taka nierówność zawsze zachodzi, zaś równość zachodzi dla x=2
zatem nierówność wyjściowa jest prawdziwa
7 sie 16:26
Adam: ten zapis to średnia arytmetyczna większa od geometrycznej
7 sie 17:44
anna: dziękuję
9 sie 12:38
zombi: | | 4 | | 2 | | 2 | |
x+4+ |
| = (√x + |
| )2 ≥ (2√2)2 = 8. (Z AM−GM dla √x i |
| ) |
| | x | | √x | | √x | |
9 sie 13:44