wykresy funkcji
nowaa: Dla jakich wartości parametru m proste o równaniach y=x−4, y=−3x+m
przecinają się na hipergoli y={3x}/{x−1}
rozwiązałam układ równań
y=x−4 i y={3x}/{x−1}
otrzymałam
x=4−2√3, y=−2√3
oraz
x=4+2p3}, y=2√3
Dane podstawiłam do równania y=−3x+m otrzymałam
m=−8√3+12 i m=8√3+12
Czy dobrze liczyłam, proszę o odpowiedź
7 sie 09:10
6latek: Idea rozwiazania dobra
7 sie 09:53
nowaa: Dziękuję
7 sie 11:47
Mila:
Wynik dobry.
II sposób
y=x−4
y=−3x+m
x−4=−3x+m
| | m | | m | |
( |
| +1, |
| −3) − punkt przecięcia prostych |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | |
y=3+ |
| po podstawieniu: |
| | x−1 | |
m=12−8
√3 lub m=m=12+8
√3
====================
7 sie 20:23