trójkat
trojnik: ABC jest trójkątem o bokach a,b,c. R jest promieniem ookregu opisanego. Jak wykazac ze
2 min(|a−b|,|b−c|,|c−a|) ≤ R
7 sie 08:28
g:
| | γ | | β | |
c−b = 2R (sin |
| − sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | β | | α | |
b−a = 2R (sin |
| − sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Zakładam że a < b < c. W rachubę wchodzą (c−b) i (b−a). Jeśli ustalimy R,c,γ i tak
dobierzemy a i b, żeby (c−b) = (b−a) to wtedy min(c−b, b−a) osiąga wartość maksymalną.
Wystarczy udowodnić tezę dla tego przypadku, bo w innych będzie łatwiej.
| | β | | γ | | α | |
(c−b) = (b−a) ⇒ 2sin |
| = sin |
| + sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | γ | | α | |
⇒ c−b = R (sin |
| − sin |
| ) (1) |
| | 2 | | 2 | |
| | γ+α | | γ | | α | |
⇒ 2sin |
| = sin |
| + sin |
| (2) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | γ | |
Z równania (2) można wyznaczyć sin |
| jako funkcję sin |
| (trochę z tym roboty) |
| | 2 | | 2 | |
Teraz wstawiam (3) do (1)
Wiadomo że γ > 120 (bo c jest najdłuższym bokiem).
Trzeba zbadać funkcję (4) w zakresie 120 < γ < 360. Na razie zrobiłem wykres w Excelu
| | 1 | |
i wyszło, że osiąga maksimum = |
| R dla γ ≈ 230. |
| | 2 | |
8 sie 21:47
jc: sin γ = − 3/4
γ = 228o
8 sie 23:50
g: A jak do tego doszedłeś?
9 sie 11:02
trojnik: Czyli nie da się tego rozwiązać bez komputera?
9 sie 11:50
jc: g, zróżniczkowałem. Badanie ekstremów wyrażenia (4), to dobre zadanie na egzamin.
Oczywiście wcześniej narysowałem sobie wykres (ja używam gnuplota, wystarczy
wpisać wzór i mamy wykres). Na zadanie z geometrii na pewno jeszcze spojrzę.
9 sie 11:57
jc: Trójkąt dla którego osiągane minimum ma boki o długościach:
| | R | | R | | R | |
(√7 − 1) |
| , √7 |
| , (√7 + 1) |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
9 sie 15:33
jc: Źle napisałem.
Jeśli a=√7+1, b=√7, c=√7−1, to 2 min(|a−b|, |b−c|, |c−a| ) = R.
9 sie 16:08