logarytmy
maciu: log przy podstawie 2 z 24 jest równy =a to log przy podstawie 2 z trzech jest równy?
6 sie 20:22
omikron: log224=log2(3*8)=log23+log28=log23+3=a
log23=a−3
6 sie 20:26
maciu: nie pojmuje tego,można jeśniej tak krok po kroku mi to objaśnić
6 sie 23:59
Adam: log224=log2(3*8)
z właściwości logarytmów
log2(3*8)=log23+log28
log28=3 ponieważ 23=8
wszystko inne jest jasne
7 sie 00:04
maciu: no to rozumiem,ale nie rozumiem ale nie rozumiem tego rozwiazania
7 sie 00:06
maciu: a jest równe 3+log przy podstawie 2 z trzech OK ,ale co to ma do tego ile jest rózny log przy
podstaiwe 2 z 3?
7 sie 00:07
6latek: Mysl chlopak
jesli wyliczono ze log2 24=a
to przeciez
inaczej log23+3= log224
to log23= log224−3
czyli log23=a−3
Przecie to tak jakbys rozwiazywal zwykle rownanie z jedna niwiadona
7 sie 00:17
6latek: No i co myslisz
omikron?
7 sie 00:26
maciu: ja myśle ale nie rozumiem nic z tego
7 sie 00:27
maciu: ja sobie na kartce napisałem to działanie i napiesze w którym momencie urwał mi sie film
7 sie 00:28
maciu: nic z tego nie rozumiem
7 sie 00:29
Metis: Krzyśku 
Na zdrowie... i nerwy
7 sie 00:29
maciu: jak sie za to zabrac
7 sie 00:31
omikron: Ja myślę że maciu stara się zrozumieć pewne rzeczy, ale nie może, bo ma braki w podstawach,
takich jak rozwiązywanie równań.
7 sie 00:32
maciu: a ja myśle że to rozkminiłem teraz
7 sie 00:33
6latek: Witaj
Metis

Wiesz dlaczego nie rozumiesz ?
Bo nie znasz definicji logarytnu i nie znasz wzorow (a to jest w ogole podstawa?
No ale czego nie rozumiesz ?
7 sie 00:36
maciu: akurat logarytmy znam jak mało kto
7 sie 00:37
maciu: rozumiem ze log przy podstawie 2 z 24 jest rowny log2 z trzech + log2z 8 ale dalej nic,jak to
sie ma do zadania
7 sie 00:38
6latek: Dobrze przyjmuje do wiadomosci
Wobec tego
Oblicz wartosc wyrazenia
log22+log28=
log39−log33=
7 sie 00:40
maciu: 1. 4
2. 1
7 sie 00:41
maciu: zatkało kakao?
7 sie 00:41
maciu: jak sie za to zabrac
7 sie 00:48
6latek: Dobrze
podstawy sa ale inne rzeczy sprawaija ze polegasz
Rozwiaz rownanie
x+5=20 (krok po kroku
7 sie 00:50
maciu: x=15
7 sie 00:50
6latek: Poza tym nie pije kakaa bo nie ma kto gotowac
natomiast kupuje czekolade na goraco i pije z mlekiem
7 sie 00:52
6latek: Prosilem krok po kroku
7 sie 00:53
maciu: ok,jak to sie ma do zadania?
7 sie 00:53
maciu: ok
x+5=20
−20=−x+−5
x=20−5
x=15
7 sie 00:54
6latek: Albo bedziesz wykonywal polecenia albo bedziez dyskutwal i przestane pomagac
7 sie 00:55
Macko Z Bogdanca: No troche sobie utrudniasz
7 sie 00:56
maciu: napisałem
7 sie 00:57
6latek: Po co to mnozysz przez (−1)
x+5=20
x=20−5
x=15
To teraz zrob tak samo
log23+3=a
Wyznacz z tego log23
7 sie 00:58
maciu: log2/3+log3=a
log2/3+log2/8 =a
log2/24= a
=
7 sie 01:02
maciu: moze byc takie eksces ta maturze podstawowej?
7 sie 01:06
maciu: słucha 6latek,ja myśle że na podstawie nie bedzie takich ekscesow,ja logarytmy umie moze
procenty podszkole
7 sie 01:07
6latek: czy nie potrafisz wykonac prostego polecenia majac wzor jak to zrobc ?
Albo naprawde jestes (bez obrazy ) tumanem albo udajesz.
Daj sobie spokoj z ta matura . Nawet jesli ja zdasz to jaka bedziesz mial z tego sartysfakcje
?
7 sie 01:12
maciu: ani nie udaje ani tumanem tez nie jestem,a te rownanie trudne jakies
7 sie 01:14
maciu: zdam mature to prawie pewne
7 sie 01:17
6latek: jakie trudne ?
zareczam CI ze jesli bym to pokazal kumatemu dziecku z podstawowej szkoly to by to dzieko
rozwiazalo
natomiast Ty po 12 latach edukacji nie potrafisz?
7 sie 01:17
maciu: log przy pod 2 z 8 + log przy pod 2 z 3 =a i dalej sie gubie
7 sie 01:19
maciu: na maturz moze sie zdarzyc cos takiego?
7 sie 01:19
maciu: 3+log przy podstawie 2 z 3 = a co dalej
7 sie 01:21
maciu: jak sie za to zabrać
7 sie 01:25
6latek: Dosyć .
7 sie 01:27
maciu: ok,dzieki za pomoc,miałes mi pomagac a nie porownywac mie do przedszkolaka i klamac
7 sie 01:27
6latek: To byla tylko moja dobra wola ze CI pomagalem
Nigdzie nie porownywalem Cie do przeszkolaka tylko mowilem ze to sa wiadomosci ze szkoly
podstawowej albo gimnazjum
Gdzie Cie oklamalem ? tak naprawde to oklamujesz siebie samego
Ja nie mam juz sil . Jesli nie potrafisz wyznaczyc niewiadomej z rownania to powiedz co ja
mam myslec o tym .
Mgles sie wziac za nuke znacznie wczesniej ,albo wziac pare korepetycji albo poprosic kolege
lub kolezake ktorzy zdali lepiej od Ciebie mature by pomogli
sam jeste sobie winien .
7 sie 01:38
maciu: taaaaa!
ale jakoś z 25 zamknietych wierze ze trafie 11,13 pkt realnie oceniac to jest 24−26% na 100%
bedzie nierównosc to ja tez zrobie i pwo tez powinno byc i trzydziestka stuknie jak nic!
7 sie 01:44