6 sie 19:56
6latek: Napisz definicje wartosci bezwzglednej
6 sie 19:58
6latek: Staraj sie pisac tresc zadania tutaj
6 sie 20:00
6latek: Zaim do odpowiedzi to nie ma czegos takiego jak √−7 (ogolnie pierwiastek z liczby ujemnej w
liczbach rzeczywistych a wtakich liczbach sie etraz obracamy
Tera do zadania
To zadanie jest do rozwiazania w pol minuty z przeczytaniem jesli sie zna
1. Definicje wartosci bezwzglednej (zapoznaj sie z nia
2 Wlasnosci wartosci bezwglednej mianowicie
|−x|=|x|
√x2=|x|
|x2|=|x|2=x2
Te 1 dwie wlasnosci sa potrzebne do zadania
odp a) zla bo √x2=|x|
odp b) zla bo zobacz 1 wlasnosc
odp c) zla (w sensie ze jest niekolpletna ) bo |x−1|=x−1 tylko dla x≥1 a nie ma dla x<1
czyli |x−1|= −(x−1)=1−x
Zgodnie z definicja wartosci bezwzglednej policzona tylko dla x≥1
odp d) dobra bo zobacz na 2 wlasnosc √x2=|x|
7 sie 00:08