proszę o rozwiązanie
anna: uzasadnij że liczba (5 −3√2) * √43 + 5√72
jest liczbą naturalną
6 sie 19:04
myk:
43+5√72= 43+30√2=(5+3√2)2
√43+5√72=|5+3√2|=5+3√2
to (5−3√2)(5+3√2)=25−18=7 ∊N
6 sie 19:11
6latek: T sa moje obliczenia
{x+y=43
{x*y=450
z tego mam
x=18 i y=25
wobec tego
√43+5√72= √18+√25= √18+5= 3√2+5
(5−3√2)(5+3√2)= masz wzor skroconego mnozenia i policz
6 sie 19:12
anna: dziękuję bardzo
6 sie 19:25
anna: wiemy że log203 =a oraz log205 =b
uzasadnij ze log30 8 = 3*(1−a−b)
proszę o jeszcze jedno rozwiązanie
6 sie 19:31
7 sie 15:44
anna: dziękuję
7 sie 16:19