Nierownosc co robie zle?
Macko Z Bogdanca: Nierownosc co robie zle?
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + ... ≤3x−2 |
| x+1 | | (x+1)2 | | (x+1)3 | |
| | 1 | | x+1 | | 1 | |
q= |
| * |
| = |
| |
| | (x+1)2 | | 1 | | x+1 | |
IqI<1
v
1 v
2
| 1 | | x+1 | | 1 | | x+1 | |
| − |
| <0 |
| + |
| >0 |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
x∊(−
∞,−1)u(0,
∞) x∊(−
∞,−2)u(−1,
∞)
x∊(−
∞,−2)u(0,
∞)
1≤3x
2−2x
0≤3x
2−2x−1
Δ=16=>4
x
1=1 x
2=−1/3
x∊(−
∞,−1/3)u(1,
∞)
Po koniunkcji otrzymuje x∊(−
∞,−1/3)u(1,
∞), a powinno byc <1,
∞)
Mysle ze blad gdzies jest pod koniec, nei jestem pewny co do tego wymnozenia przez x..

Widzi
ktos cos?
6 sie 18:56
Metis: Ale zapisu...
x+1≠0 ⇔ x≠−1
Warunek |q|<1
| | 1 | | 1 | |
| |
| |<1 ⇔ −1< |
| <1 /(x+1)2 − rozwiąż. |
| | x+1 | | x+1 | |
I suma szeregu :
6 sie 19:01
Metis: Potem otrzymaniu sumy rozwiązać nierówność :
S≤3x−2
6 sie 19:02
Macko Z Bogdanca: A te moje przypadki v1 i v2 oraz suma sa bledne?
6 sie 19:06
Macko Z Bogdanca: Dobra juz wiem bląd polegal na wymnozeniu przez x ktore moze pryzjmowac wartosci ujemne
pomnozylem obie storny nierownosci przez x2 i wynik sie zgadza, ale dzieki za pomoc!
6 sie 19:20
piotr: | 1 | |
| <=3 x−2 ⇔ x∊ [−1/3, 0) ∪ [1, +∞) |
| x | |
| | 1 | |
| |
| |<1 ⇔ x∊ (−∞, −2) ∪ (0, +∞) |
| | x+1 | |
6 sie 19:41
Macko Z Bogdanca: @piotr− Juz wlasnie mi tak wyszlo, dzieki

!
6 sie 20:13