#maturajourney2017
PrzyszlyMakler: Witam
Czy da się zapisać (x2 +3x +2)(x2−3x+2) jakoś wz.sk.mn?
Próbowałem jako (x2)2 − (3x+2)2, ale doszedłem do tego, że to jest (x2−3x−2)(x2 +3x+2),
więc w sumie nie wiem czy się da, czy jedyną opcją jest liczenie na piechotę tj. wymnażanie
nawiasów?
6 sie 16:48
Saizou :
a co chcesz z tym zrobić ?
6 sie 16:55
PrzyszlyMakler: Dowiedzieć się, czy to wyrażenie można zapisać jakoś w postaci wzorów skróconego mnożenia.
6 sie 17:01
Smule: (x + 1)(x + 2)(x − 2)(x − 1) = (x2 − 1)(x2 − 4)
Możesz wyznaczyć coś takiego ale nie wiem do końca o co ci chodzi, na pewno tak będzie łatwiej
wyznaczyć
x4 −5x2 + 4
6 sie 17:18
6latek: Wydaje mi sie ze bardziej tutaj chodzi o to jak rozpisac wielomiam stopnia zcartego na dwa
trojmiany kwadratowe
6 sie 17:42
Janek191:
(x2 + 2 + 3 x)*( x2 + 2 − 3 x) = (x2 + 2)2 − ( 3x)2 = x4 + 4 x2 + 4 − 9 x2 =
= x4 − 5 x2 + 4
6 sie 18:14
PrzyszlyMakler: Własnie o to mi chodziło Janku. Dziękuję. I wszystkim innym też ; )
6 sie 19:39
6latek: czesc

Gdzie sie dostales na studia ?
6 sie 19:42
PrzyszlyMakler: Jeżeli pytanie się tyczyło do mnie, to nigdzie nie składałem oprócz SGH. Miałem 237pkt, a próg
był 248. Przy beznadziejnie napisanej matmie (46%). Plan na ten rok to pracować i poprawiać
maturę, bo rodzice powiedzieli, że nie będą nieroba utrzymywać i mam iść na jakiekolwiek inne
studia lub do pracy. No cóż..

A dostałem się na filologię klasyczną, ale nie pójdę ani
razu− tylko dla zniżek.
6 sie 20:28