rownanie
Lola: jubilat który w 2006 roku obchodzil swoje urodziny na pytanie ile ma lat odpwpoedzial: gdy
pomnoze moj wiek sprzed 8 lat przez moj wiek za 8 lat to otrzymam rok mojego urodzenia. W
ktorym roku urodzil sie jubilat?
ulozylam takie rowananie
(x−8)(x+8) = 2006 −x
6 sty 18:46
Lola: x to obecny wiek w 2006 roku
6 sty 18:46
R.W.16l: Aha, czyli odejmniesz (załózmy, że ma 64 lata) od 2006 liczbę 64, i że niby ma 19xx (nie chce
mi się liczyć)
x − wiek jubilata
(x−8) − wiek sprzed 8 lat
(x+8) − wiek za 8 lat)
6 sty 18:51
R.W.16l: a niee, źle przeczytałem

dobrze jest
6 sty 18:52
Lola: no tak moje rownanie jest ok

tylko jak znalezc teraz x?
6 sty 18:55
Lola:
6 sty 19:07
Lola:
6 sty 19:19
Lola:
6 sty 19:35
Eta:
Poprostu rozwiązać równanie

x
2 −64= 2006 −x
x
2 +x −2070=0 Δ=1+8280= 8281
√Δ= 91
x
1= 45 v x
2 <0 −−− odrzucamy
jubilat miał 45 lat

( i pewnie stawiał szampana na urodzinach

więc urodził się w 2006−45 = 1961 roku.
6 sty 19:43
Lola: dziekuje

Ja wlasnie sie glowilam nad tym jak rozwiazac to rownanie bo reszte rozumiem i wiem
o co chodzi w zadaniu tylko nie wiedzialam jak wyznaczyc x
naprawde dziekuje ze w koncu mi ktos odpowiedzial
6 sty 19:46
Eta:
6 sty 20:03